Vrouwen in de techniek

Vrouwen in de techniek: JASA’s eerste vrouwelijke monteur

Toen Rieneke Evertsen (30) drie maanden geleden als eerste vrouwelijke Servicemonteur bij JASA aan de slag ging, was ze het werken in een mannenwereld al gewend; Rieneke had tien jaar bij de marine gewerkt. Hoe ze het vindt om in een mannenwereld te werken? Rieneke: “Of ik met vrouwen of mannen werk is mij om het even, ik vind altijd m’n draai wel.” Buiten haar werk sport Rieneke fanatiek: rugby is haar grote passie en daarnaast is ze iedere week in de sportschool te vinden.

rugby

Je gaat naar de sportschool en doet aan rugby, sportief!

“In 2015 heb ik voor het eerst het WK rugby gevolgd. Ik vond het onwijs leuk en dacht dat het wel bij me zou passen. Ik schreef me in, deed mee aan twee trainingen, en speelde daarna gelijk mijn eerste wedstrijd. Ik was meteen verkocht! En ik ben behoorlijk fanatiek: ik speel twee rugby trainingen per week en twintig wedstrijden per jaar, en om echt goed fit te zijn ga ik ook nog naar de sportschool. Rugby is een passie van me geworden en het gaat hartstikke goed.”

Hoe ben je de techniek ingerold? 

“Daar ben ik bij toeval ingerold, haha. Na mijn schooltijd wist ik niet zo goed wat ik wilde gaan doen, en kwam uiteindelijk bij defensie uit omdat je daar goede doorgroeimogelijkheden en opleidingsmogelijkheden hebt. Bij defensie koos ik voor techniek. Daarvoor had ik er nooit over nagedacht om daar mijn werk van te maken. Maar het is de juiste keuze geweest!” 

Waarom ben je weggegaan bij de marine?

“Ieder jaar zit je een half jaar op een boot. Dat is heel leuk, maar het heeft wel een impact op je sociale leven. En ik wilde op den duur ook de andere kant van de techniek bekijken. Ik heb een jaar hbo Werktuigbouwkunde gestudeerd,  en volgde toen het vak Industriële Automatisering. Daar kwam dit soort techniek aan bod en het leek me heel gaaf om daar mijn beroep van te maken. Dat heb ik nu waargemaakt!”

Hoe kwam je bij JASA terecht?

“Nadat ik wegging bij de marine heb ik twee andere banen gehad: in een kaasfabriek en in de verpakkingsindustrie. De kaasfabriek was niet mijn ding, en voor mijn andere baan was de reistijd erg lang. Ik zocht verder en kwam online terecht bij JASA. Dat leek me wel wat! Ik werk nu ruim drie maanden als Servicemonteur bij JASA en vind hier precies die andere technische kant terug waar ik naar op zoek was. Wat ik hier super tof vind is dat alles geautomatiseerd is, en om bezig te zijn met een productielijn van JASA. Fantastisch!”

Rieneke Evertsen

Na de marine stapte je weer een mannenwereld binnen, hoe is dat voor jou?

“Of ik nou een mannenwereld of vrouwenwereld binnenstap, ik vind mijn draai wel. Ik merk er niets van dat ik de eerste vrouwelijke monteur ben, dus misschien is het voor de mannen wel meer wennen dat er ineens een vrouw rondloopt! Mijn omgeving kijkt er ook niet van op dat ik in een mannenwereld werk, ik krijg alleen maar positieve reacties. Daarbij verwacht ik wel dat er binnenkort een groter aantal vrouwen in de techniek zal werken.”

Je denkt dat meer vrouwen de techniek in zullen gaan?

“Ja! Bij de marine liepen steeds meer technische meiden rond, en bij JASA hebben we vrouwelijke stagiaires. Er wordt actief campagne gevoerd om meer meisjes en vrouwen de technische sector in te krijgen. Ik denk ook dat er een hele grote markt ligt voor jonge meiden die in de techniek willen werken. En voor de sector is het goed, omdat er enorme tekorten zijn in de meeste technische beroepen. Misschien waren meiden vroeger bang om ondergesneeuwd te raken in een mannenwereld, maar volgens mij zit daar onderhand wel een omslag in.”

Rieneke Evertsen

Bevalt het bij JASA?

“Het is stiekem de leukste baan die ik ooit heb gehad! De afwisseling in het werk, de leuke collega’s, het is heerlijk om hier te werken. Je merkt ook de enorme drive die in het bedrijf hangt om goede service te verlenen en betere machines te maken. Dat is denk ik typerend voor JASA en heel stimulerend om in te werken.”

Dus je blijft nog wel even?

“Zeker! Ik wil me eerst blijven ontwikkelen als Servicemonteur en het lijkt me heel leuk om uiteindelijk de stap zetten naar Engineering, om de machines te bedenken en te verbeteren. Dat is een langetermijnplanning, maar het lijkt me heel gaaf om daarin te groeien. JASA is daar volgens mij een heel geschikt bedrijf voor. Dat is een van de redenen dat ik voor JASA heb gekozen: je kunt jezelf hier ontwikkelen en er zijn mogelijkheden om binnen het bedrijf te groeien.”

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact_NL

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer