Ivo Luijckx

Grenzenloos: werken in het buitenland

Van een dorpje in Litouwen tot een aardappelfabriek in Australië, Product Manager Ivo Luijckx (40) reisde voor JASA naar alle hoeken van de wereld. Maar Ivo’s loopbaan bij JASA bestaat niet alleen uit reizen, hij werkte keihard als enige Projectleider tijdens de crisis in 2008 en veranderde van functie om meer tijd met zijn dochtertje door te brengen.

Waar geniet jij van in je vrije tijd?

“Vrije tijd? Wat is dat? Ik werk bij JASA, er moet hard gewerkt worden! Haha, nee hoor. In mijn vrije tijd sleutel ik graag aan mijn motorfiets, een oud Russisch zijspan. Als je daar tien meter op rijdt is er weer iets stuk, waardoor je er altijd aan kan sleutelen. Dat is de charme van zo’n motorfiets. Verder ben ik getrouwd en heb ik een dochter Noortje (8), en een hond Arthur. In het weekend gaan we vaak naar het strand, de dierentuin, of de duinen in. Stilzitten, dat kan ik niet.”

Ivo Luijckx

Bij JASA heb je ook niet stilgezeten, hoe is jouw loopbaan verlopen?

“Na mijn stage begon ik bij JASA als Service Monteur, waarna ik de Elektrische Engineering in rolde. Dat was hartstikke leuk! Ik maakte elektrische tekeningen, ondersteunde de werkplaats, startte de projecten intern op, en nog veel meer. Maar op den duur werd ik onrustig. Het is leuk om iets te doen wat repetitief is, maar ik vind het nog veel leuker om na te denken over hoe dingen slimmer, geautomatiseerd, of beter kunnen worden aangepakt. Daar zit de uitdaging in die ik nodig heb om me niet te gaan vervelen. Daarom gaf ik bij JASA aan dat ik door wilde groeien. Als Elektrisch Engineer werkte ik al aan veel projecten, dus het was een logische stap naar Projectleider.”

Hoe heb je je tijd als projectleider ervaren?

“In die tijd stond JASA nog in de pioniersfase, een duidelijke taakverdeling en structuur waren er nog niet waardoor het werk dat er lag door iedereen werd gedaan. Ik vind het geweldig om zaken te structureren en procedures te maken, bijvoorbeeld kijken naar het proces van order naar installatie: hoe optimaliseren we dat proces, wie pakt welke taken op, en waar zitten mogelijke knelpunten? En als ik dan zie dat mijn plannetje werkt, dat is geweldig! Maar op den duur brak de crisis aan in 2008, die ons hard geraakt heeft. Collega’s moesten ons verlaten en orders bleven uit.” 

Wat veranderde er voor jou tijdens de crisis?

“Uiteindelijk was ik de enige projectleider en dat was al best veel werk, maar doordat er collega’s weg waren gegaan vielen bepaalde taken ineens tussen wal en schip dus die taken kwamen erbij. Ik pakte op wat er moest gebeuren, waardoor ik naast de projecten ook andere werkzaamheden verrichtte zoals planningen voor de werkplaats maken, personele bezettingen en liquiditeitsprognoses opstellen. We hebben allemaal keihard moeten werken om ons hoofd boven water te houden.”

Wat is jouw droombaan bij JASA?

“Daar belandde ik in na mijn functie als Projectleider: de export. Er kwam een functie vrij bij JASA, en iemand die in de Export Sales werkt moet veel verstand hebben van de machines. Ik was geschikt voor deze functie vanwege mijn ervaring bij JASA. In de export moet je bijvoorbeeld dealers kunnen adviseren over wat je nodig hebt en wat de juiste manier is om een kilo aardappelen in een zakje te verpakken. Ik ken de machines, dus hier kan ik van alles over vertellen. Maar de commerciële kant van de functie, daar had ik nog geen ervaring mee. Gelukkig ging ook dat meteen al hartstikke goed!”

Waarom vind je de export zo leuk?

“Het reizen. Reizen maakt je echt rijk. Voor JASA ben ik bijna overal in Europa geweest, en in Rusland, Korea, China, Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland, en Israël. Natuurlijk ben je daar aan het werk, maar je ziet toch het een en ander. Daarbij kom je op plekken waar je anders niet naar toe zou gaan. Hoe vaak ga je nou naar China? Of beland je op het platteland van Slovenië? Ik was een keer in een dorpje in Litouwen. De klant was moeilijk, het sneeuwde, en in het hotel was ik de enige, ongewilde, gast Dat vind ik fantastisch! Helemaal weg uit je natural habitat. En in bijvoorbeeld Rusland kwam ik op plekken waar ik echt niet zou willen wonen. Dan realiseer je je weer even hoe rijk we hier zijn, en dat we wel wat minder mogen zeuren.”

Waarom liet je de export achter je?

“Om de week ging ik op reis, en combineerde dat met een nieuwe relatie en co-ouderschap over mijn dochter. Ik hield mezelf een tijdje voor dat je dat wel kan combineren, maar dat kan helemaal niet, haha! Daarom ben ik Product Manager geworden. Nu heb ik Noortje de helft van de tijd bij me, heb ik normale werktijden en ga ik in mijn vrije tijd de hort op. Maar eerlijk is eerlijk, mijn hart ligt in de export. Ik mis het reizen en het klantencontact. Misschien over een paar jaar, als m’n kleine meisje wat groter is, dat ik toch die kant weer op ga.”

IMG-20190505-WA0004

Heb je leuke anekdotes over je tijd bij JASA?

“Haha, jazeker! Je maakt wat mee bij JASA. Zo ging ik als achttienjarige een keer met directeur Piet Pannekeet in zijn Mercedes naar Noord-Italië om een klant te bezoeken. Ik was daar met de klus bezig toen Piet op den duur, om een uur of vier ‘s middags, naar me toe kwam en zijn autosleutels in mijn gereedschapskist gooide met de mededeling dat hij er vandoor ging. Ik dacht: ‘die komt straks wel terug’. Om elf uur ‘s avonds was hij nog niet terug, en hoorde ik van de klant dat hij Piet op het vliegveld had afgezet om in Polen een klant te bezoeken. ‘Wat?!’, dacht ik. Uiteindelijk heeft de klant een hotel voor me geboekt, en reed ik de volgende dag als achttienjarige, zonder navigatie, in de Mercedes van de directeur van Noord-Italië terug naar Nederland.”

En heb je wel eens grappen uitgehaald?

“Een tijdje geleden haalde ik met collega’s een grap uit bij Piet, ter ere van zijn verjaardag. Piet is niet zo goed met telefoons, laptops, toetsenborden, noem maar op. Ik zag een kapotte laptop in een stelling liggen, precies zo een als die Piet had. Die heb ik met wat jongens buiten neergelegd, met een beetje benzine in de fik gestoken, en toen hij net verbrand genoeg was hebben we hem geblust en op het bureau van Piet gelegd, met muis eraan. Piet kwam op de zaak en schrok zich wezenloos toen hij de gesmolten laptop zag. Hij dacht echt dat dat ding zomaar in brand was gevlogen en schreeuwde dat we aan een brand ontsnapt waren, en dat het hele bedrijf had kunnen afbranden. Wij stonden als hyena’s om de hoek te lachen, hilarisch! Daarom werk ik al zo lang bij JASA, we werken snoeihard én hebben het ontzettend leuk samen.

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact_NL

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer