Assemblage JASA

Assembleren bij JASA, hoe doen we dat?

JASA is specialist in het vervaardigen van horizontale en verticale verpakkingsmachines en voorheen was meewerkend Voorman Wilbert Wittebrood (44) op de Assemblage Afdeling verantwoordelijk voor alle machines. Door het enorme succes van de JASA Sleever nam de drukte toe en werd de afdeling opgesplitst. Tegenwoordig heeft Wilbert de horizontale verpakkingsmachines onder zijn hoede.

Assemblage

Wat gebeurt er op de Assemblage Afdeling?

De Assemblage Afdeling houdt zich bezig met het maken van de verpakkingsmachines, zowel de horizontale als de verticale machines. “Twaalf jaar lang was ik verantwoordelijk voor beide type machines, maar door het grote succes van de JASA Sleever groeiden we uit ons jasje. Daarom hebben we de afdeling opgesplitst in horizontaal en verticaal.” Die gigantische groei zette in na Fruit Logistica 2019. Op de beurs introduceerde JASA de JASA Sleever voor appels, wat resulteerde in zo’n enorm succes dat de aanvragen voor horizontale machines binnen stroomden. “Nu valt ‘horizontaal’ onder mijn verantwoordelijkheid, zodat ik daar al mijn aandacht en kennis in kan stoppen.”

Dynamisch team

In totaal bestaat het Assemblage team uit twintig man: tien voor de verticale machines en tien voor de horizontale machines. “We hebben het evenredig verdeeld, maar het is wel dynamisch. Als ik het even extra druk heb met de horizontale machines lopen er bijvoorbeeld twaalf bij mij rond, en andersom hetzelfde. Dat vinden de mannen ook fijn, dan hebben ze extra afwisseling in de werkplaats.” Naast de JASA medewerkers lopen er soms ook mannen van SPIE rond, om JASA bij te staan in deze drukke tijden. “Het is een gemêleerd team, en de sfeer is hartstikke goed. Iedereen zit lekker op z’n plek, wat heel belangrijk is. Zo houd je de mensen tevreden.”

De taakverdeling

Die mannen hebben niet allemaal dezelfde functies en taken. “Er lopen hier drie elektriciens rond die de elektra panelen bouwen en de machines aansluiten, en de monteurs die zich bezighouden met het bouwen van de machines en de losse modules.  We kijken echt per persoon wat diegene leuk vindt om te doen en houden daar rekening mee. Sommigen willen juist de afname van de machine doen en anderen willen alleen aan een module sleutelen.” Wilbert zelf is er om de collega’s te ondersteunen. Hij zet ze aan het werk, regelt onderdelen die verkeerd geleverd worden, en houdt zich bezig met de urenadministratie. “Wat ik ook heel leuk vind is dat ik twee stagelopers, Jimmy en Robin, onder mijn hoede heb. Ik laat ze een onderdeel van een machine zien, leg uit wat het doet, en vervolgens mogen ze het zelf in elkaar bouwen. Dat vinden ze heerlijk, zelfstandig bezig zijn. Je ziet ze groeien, fantastisch is dat!”

Assemblage JASA

Veranderingen in de loop der jaren

Toen Wilbert in 1998 bij JASA kwam werken zag het bedrijf er anders uit dan nu. “In die tijd stond er nog maar een hal, tegenwoordig hebben we er twee. Ook maakten we toen alle onderdelen nog zelf en hebben we tegenwoordig exclusieve distributierechten voor onderdelen. Daarbij zijn we efficiënter gaan werken. Waar we eerst steeds per machine de modules bouwden, bouwen we nu tien modules in een keer. We zijn in de loop der jaren veel professioneler geworden.” 

Veranderende klantwensen

Niet alleen op de afdeling zijn dingen veranderd, ook de wensen van de klant zijn in de loop der jaren anders geworden. “De klant let steeds meer op veiligheid. Niet zo gek natuurlijk, want de operators moeten de machine wel veilig kunnen bedienen. Daarbij moet een verpakkingsmachine tegenwoordig flexibel zijn. Met snelle omsteltijden, snel verpakken, en verschillende producten kunnen verpakken; dat op een verpakkingsmachine bijvoorbeeld niet alleen aardappelen verpakt kunnen worden, maar ook gesneden groenten.” Naar die klantwensen is geluisterd. De verpakkingsmachines zijn veiliger en meer flexibel geworden. “Om aan die klantwensen te voldoen hebben we op de afdeling ook verbeteringen doorgevoerd. Zo is de communicatie helderder, hebben we korte lijntjes, en leggen we alles digitaal vast.”

kwaliteit

Assemblage ambities

Efficiënter werken, de kwaliteit naar een nog hoger niveau tillen, en blijven voldoen aan de wensen van de klant. Dat zijn de speerpunten van de Assemblage Afdeling. “Als we efficiënter werken, kunnen we ons aantal werkuren per machine verder verlagen, waar de klant uiteindelijk baat bij heeft. Daarbij worden we met dit doel voor ogen gepusht om continu te kijken waar onze processen verbeterd kunnen worden. En natuurlijk vinden we het heel belangrijk dat de machines voldoen aan de wensen van de klant. Moet het flexibeler? Regelen we. Wil de klant meer gebruiksgemak? Doen we.”

Blik op de toekomst

In de loop der jaren is het nodige veranderd op de Assemblage Afdeling en er zullen nog genoeg vernieuwingen aankomen. “We begonnen met het verpakken van appels en tegenwoordig hebben we ook klanten met kiwi’s, tomaatjes, vlees en vleesvervangers. Iedere klant en iedere verpakking vraagt weer om iets anders. Daar houden we van, het houdt ons scherp. En laatst hadden we bijvoorbeeld plastic bakjes met een handvat. Dat brengt weer leuke nieuwe uitdagingen met zich mee. Er komen allemaal andere aanvragen onze kant op.” Nu JASA ook een goedlopende vestiging in Amerika heeft, komen ook vanaf de andere kant van de oceaan nieuwe vragen. Zo willen ze in Amerika grotere verpakkingen. Niet zes appels in een verpakking, maar acht. “Die ontwikkelingen vind ik ontzettend leuk. Dat houdt ons werk op de Assemblage Afdeling gevarieerd en uitdagend!”

Bekijk hier al het andere nieuws over de AGF sector.

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact_NL

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer