In 2018 emigreert Sandra Somford-Pannekeet met haar gezin naar Amerika, om daar van start te gaan met de Amerikaanse vestiging van JASA. In eerste instantie omdat JASA antwoord kan geven op de groeiende vraag naar ready to eat packagings in Amerika. Maar eenmaal van start gegaan komt er iets anders aan het licht: niet alleen in Europa hebben consumenten tegenwoordig een voorkeur voor duurzame verpakkingen, Sandra ziet daarin ook een verschuiving in de USA. Er wordt dan ook steeds vaker aangeklopt bij JASA Amerika met de vraag naar duurzame (papier)verpakkingen.
Wat zijn de verpakkingsverschillen tussen Amerika en Europa? Welke ontwikkelingen en trends zijn er gaande? Hoe zit het met papierverpakkingen en recycling in Amerika? We vertellen het in dit blog.
Amerika versus Europa: de wetgeving
Er zitten grote verschillen tussen de wetgeving omtrent verpakkingen in Amerika, en de wetgeving in Europa. “Hier in Amerika liggen verpakkingen in de schappen die in Europa echt niet meer kunnen. Bijvoorbeeld kunststof laminaatverpakkingen die totaal niet recyclebaar zijn. De verpakking kan één keer gebruikt worden, waarna het de verbrandingsoven in gaat.” Terwijl er in Europa al jaren een verbod op dit type verpakking is, wordt het in Amerika nog altijd aangeprezen als nieuwe verpakking.
Amerika versus Europa: groot & klein
Naast het materiaal waarvan verpakkingen gemaakt worden, zitten er ook verschillen in de groottes van de verpakkingen. “In Amerika wordt vaak nog groot ingekocht bij clubstores. Daarnaast hebben Amerikaanse koelkasten een grotere inhoud dan Europese koelkasten, , en de verpakkingen worden daarop afgestemd.” Verpakkingen zijn daardoor vaak een stuk groter dan Europeanen gewend zijn. Toch is die standaard van grote verpakkingen wel aan het verschuiven, maar dat verschilt per regio. “Je ziet hier steeds meer ready to eat packagings. Dat zie je vooral in de grote steden, waar mensen elke dag even boodschappen halen. Maar buiten de grote steden doet men vaak een keer per week boodschappen, en is er dus meer vraag naar grote verpakkingen. In Nederland zijn de verschillen per gebied niet zo groot, maar hier in Amerika zijn ze duidelijk zichtbaar.”
Amerika versus Europa: plastic tasjes
In Nederland, en de rest van Europa, wordt een steeds strenger beleid gevoerd op het gebied van plastic en afval. Het hierboven genoemde verbod op laminaatverpakkingen staat niet op zichzelf. In Nederland geldt sinds 2016 een verbod op gratis plastic tasjes, om afval op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen. En Europa doet wegwerpplastic in 2021 in de ban. In Amerika is de situatie anders. “Bij de opkomende Aldi’s en de Lidl’s krijg je, net als in Europa, geen plastic tasjes. Je pakt een kartonnen doos, of neemt zelf een boodschappentas mee om je boodschappen in te pakken. Dat vinden mensen hier heel gek, want in alle andere supermarkten krijg je plastic tasjes. Die zijn dun en scheuren bij het eerste gebruik, wat verre van duurzaam is.” Toch went men in Amerika steeds meer aan de trend van duurzame verpakkingen, en volgens Sandra kan het straks snel gaan. “Bij veel supermarkten wordt nu de keuze gegeven tussen een plastic of een papieren tas en wordt het meebrengen van een eigen tas gepromoot. Ik verwacht dat Amerika binnen enkele jaren grote stappen gaat zetten. Ik heb er geloof in dat dit, gedreven onder druk van de consument, goed opgepakt gaat worden door het bedrijfsleven.”
Amerika: grote duurzame stap
Het lijkt er dus op dat Amerika een flinke inhaalslag naar duurzame verpakkingen gaat maken. “Dat zie je bijvoorbeeld bij de appelverpakking. Appels worden op dit moment verpakt in een draagzak die vrij prijzig en ook slecht voor het milieu is. Er wordt gekeken of er overgestapt kan worden op een verpakking van papier of karton. Dat zijn meteen hele grote stappen die gezet kunnen worden. In Europa ging dat in kleinere stappen. Wat je wel ziet is dat de kennis van duurzaamheid hier nog niet op het Europese niveau zit, maar dat zal die duurzame stappen niet tegenhouden.”
De duurzaamheidstrend
De trend van duurzame verpakkingen wordt in Amerika ingezet door zowel bepaalde supermarktketens, als door de consument. “Een paar supermarkten, zoals Whole Foods en Trader Joe’s, hebben hun focus op biologisch eten, duurzaamheid, minder afval, en alleen gebruik van plastic waar nodig. Ook consumenten zoeken steeds meer de duurzame verpakkingen op.” Als product leader op het gebied van papierverpakkingen voor groente en fruit kan JASA daar ook in Amerika bij helpen. “We krijgen hier veel vraag naar papierverpakkingen, als duurzaam alternatief voor plastic.” Die vraag komt ook uit buurland Canada, waar JASA tevens opereert. “In Canada gaat het er anders aan toe dan in Amerika. Daar is een actieplan opgesteld om op zoek te gaan naar innovaties die onnodig en problematisch plastic voor eenmalig gebruik elimineren.”
Actieplan in buurland Canada
De Canadese produce industrie is actief op het gebied van duurzame verpakkingsoplossingen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar reductie van het totale verpakkingsgewicht. Maar ook naar de mogelijkheid om over te stappen op alternatieve materialen die eenvoudig te recyclen zijn. JASA’s papierverpakkingen sluiten hier mooi bij aan.
Plastics Packaging Working Group
In mei 2019 werd CPMA’s Plastics Packaging Working Group opgericht. Deze organisatie buigt zich over een aanpak om het gebruik van kunststoffen in de productiesector aan te pakken.
In de Canadian Strategy on Zero Plastics wordt het volgende genoemd:
"Om de visie van een circulaire economie voor kunststoffen te verwezenlijken, moet op veel gebieden actie worden ondernomen. In sommige gevallen om de huidige prestaties te verbeteren, en in andere gevallen om te veranderen en nieuwe praktijken en gedragingen toe te passen."
De organisatie heeft de volgende doelstellingen uiteengezet:
- Het identificeren van de uitdagingen en kansen voor de produce industrie, evenals haar aandeel bij het verminderen plastic afval in Canada en wereldwijd.
- Nieuwe kansen onderzoeken, waaronder innovaties die het gebruik van single-use plastics overbodig maken.
- Ervoor zorgen dat kunststoffen in de AGF-sector herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn, met extra focus op de behoefte aan meer en betere recyclingmogelijkheden.
- Het communiceren van de wisselwerking tussen het waarborgen van voedselkwaliteit en -veiligheid, en het minimaliseren van de milieueffecten van plastic verpakkingen. (Bron: Strategy on Zero Plastic Waste, Canadian Council of Ministers of the Environment - Nov.2018).
Amerika: recycle-verschillen per county
In Canada wordt in de AGF-sector dus hard aan de weg getimmerd voor een duurzame en recyclebare verpakkingsindustrie. Ook in Amerika wordt er, naast de verduurzaming van verpakkingen, gerecycled. Maar recyclen is voor de Amerikaanse bevolking nog niet makkelijk, doordat de regels niet duidelijk zijn en de regelgeving omtrent recycling verschilt per county. “Ik kan bijvoorbeeld geen plastic tasjes in onze standaard recycling doen, omdat het recycling-apparaat daar niet mee om kan gaan. Maar dat is in mijn county het geval. Ik woon in Chesterfield (bij Richmond VA), en misschien kan een andere county wel plastic tasjes recyclen.” Al met al is er veel onduidelijkheid. “In Nederland zijn we opgegroeid met recycling, en is het allemaal helder geregeld. We zetten eens in de twee weken het oud papier aan de weg, en brengen onze lege flessen naar de glasbak. Hier zijn de regels anders; zo mag een plastic fles wel bij recycling, maar een plastic tasje niet.” Zelfs papier wordt vaak niet gerecycled. “Er is zoveel onduidelijkheid over de regels, dat je hier ook nog ontzettend veel kartonnen dozen bij het restafval ziet staan. Terwijl papier juist makkelijk te herkennen is als recyclebaar!”
Stijgende populariteit papierverpakkingen
Ondanks dat stijgen papierverpakkingen in populariteit. “We krijgen er onwijs veel vraag naar! Op beurzen zowel in Europa als in Amerika kwamen er veel Canadezen en Amerikanen bij onze stand langs, op zoek naar een alternatief voor plastic. Dat is natuurlijk een goed teken.” Als marktleider op het gebied van papierverpakkingen kan JASA prachtige alternatieven voor plastic verpakkingen bieden. Paper-Vento®, Semoulin Packaging, cartoPaper. Alle papierverpakkingen - met en zonder sealen - die op de markt zijn kunnen op de verticale verpakkingsmachines van JASA verwerkt worden. En die papierverpakkingen vallen goed in de smaak. “Met een papierverpakking laat je zien dat je de eerste bent. Dat je meedenkt. Men verwacht dat de verkoop stijgt als je overstapt op een papierverpakking. Onze klanten zijn leveranciers van supermarkten, en ze willen graag nieuwe dingen aan de supermarkten laten zien. Duurzaamheid is een van de items waar supermarkten mee bezig zijn, om hun klanten tevreden te houden. Met een papierverpakking zit je dan goed.”
Invloed corona op verpakkingen
Een groot verschil tussen supermarkten in Amerika en supermarkten in Nederland is de hoeveelheid onverpakte AGF-producten. “In de Nederlandse supermarkten liggen veel AGF-producten gewassen, ready to eat, en in kleine porties verpakt in de schappen. Hier in Amerika heb je juist veel onverpakte AGF. Er is gesneden bloemkool, broccoli, worteltjes en sla, maar daar houdt het wel mee op.” Ga je in Amerika een supermarkt binnen, dan loop je bijvoorbeeld tegen grote schappen met appels aan. Je kunt je eigen appels kiezen, maar dus ook weer terugleggen. En dat past niet in deze corona-tijd. “We hebben vragen gekregen van klanten die voorzien dat de consument verpakte producten wil hebben. Iedereen is hier best wel huiverig voor corona.”
JASA’s strakke timing
Met de stijgende vraag in Amerika naar ready to eat packagings en duurzame papierverpakkingen, is JASA op een goed moment naar Amerika gegaan. “We zijn echt op het juiste moment gekomen. Ik denk dat er een flinke inhaalslag gemaakt gaat worden op het gebied van duurzame verpakkingen, van hoe het nu is naar hoe de situatie in Europa is. De regelgeving in Europa ligt voor, maar Amerika kan wel gaan inlopen. En die stijgende vraag naar duurzame verpakkingen kunnen wij beantwoorden.” Die duurzame ontwikkeling was voor JASA een aangename verrassing. “De hoofdreden dat wij naar Amerika vertrokken was de stijgende vraag naar kleinere verpakkingen voor AGF. Daar hebben we natuurlijk jarenlange ervaring mee. Dat er zoveel vraag zou zijn naar duurzame verpakkingen hadden we niet verwacht, maar daar zijn we onwijs blij mee!”
Ben je geïnteresseerd in onze verpakkingen, en benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden met papierverpakkingen? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al jouw vragen.
Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!