recyclebare verpakkingen

Duurzaam verpakken met recyclebare verpakkingsmaterialen

Consumenten hebben tegenwoordig niet alleen een voorkeur voor duurzame verpakkingen, ze zijn ook bereid meer te betalen als een product in een duurzame verpakking zit. Daarbij vindt 55% van de Nederlandse consumenten de mogelijkheid om verpakkingen te recyclen het meest belangrijk aan een verpakking in het kader van duurzaamheid. 

De verpakkingsindustrie heeft hiernaar geluisterd en is er volop mee bezig. Duurzaamheid is een hot item, en een van de manieren om verpakkingen te verduurzamen: het beter recyclebaar maken van verpakkingen. En dat is dus wat de consument wil! Maar zijn verpakkingen niet per definitie slecht? En welke materialen kunnen we recyclen? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Stop voedselverspilling

Waar of onwaar: verpakkingen zijn slecht voor het milieu

Onwaar. Hoewel 20% van ons afval uit verpakkingen bestaat, zijn verpakkingen zeker wel nuttig. Doordat voedsel langer houdbaar blijft is er sprake van minder voedselverspilling. En het is juist voedselverspilling wat het milieu belast! Natuurlijk drukken verpakkingen in bijvoorbeeld de Middellandse Zee en de plastic soep ook op het milieu, maar daarin zijn de verpakkingen niet het probleem maar hoe ermee wordt omgegaan. Verpakkingen horen in de prullenbak, niet in zee. 

bier flessen

Waar of onwaar: glas is een milieuvriendelijkere verpakking voor drank dan blik

Waar. Als je zin hebt in een lekker koud biertje, kies dan voor bier in glazen flessen. Die flesjes kunnen wel veertig keer gevuld worden, waardoor je grondstoffen, energie en afval bespaart. En in Nederland krijg je je statiegeld terug als je het flesje inlevert, recycling at its best!

Waar of onwaar: grootverpakkingen zijn milieuvriendelijker dan eenpersoonsverpakkingen

Waar en onwaar. Grootverpakkingen zijn goed als je het eten ook echt opmaakt. Zoals we net al noemden put voedselverspilling de aarde uit, dus gooi vooral geen eten weg! Houd je wel regelmatig iets over als je grootverpakkingen koopt? Dan kan je toch echt beter voor een kleinere recyclebare verpakking kiezen. 

Bag-2_Paper

Waar of onwaar: 100% recyclebaar is een fabeltje

Onwaar. Steeds meer bedrijven zijn bezig met het produceren van verpakkingen die 100% recyclebaar zijn. Unilever gaat zelfs nog een stapje verder en committeert zich eraan dat ze in 2025 alleen nog plastic verpakkingen gebruiken die volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zijn. Ook JASA werkt met verpakkingen die 100% geschikt zijn voor recycling, zoals onze Bag-2-Paper™. 

Waar of onwaar: er zijn veel recyclebare verpakkingsmaterialen

Waar. Bij JASA werken we met duurzame en recyclebare verpakkingsoplossingen, zoals onze papieren JASA Sleever. En er zijn naast papier nog veel meer recyclebare verpakkingsmaterialen, waaronder:

  • Aluminium - Het aluminium van blikjes kan 100% gerecycled worden en dat kan ook nog eens meerdere keren gebeuren. En het beste hiervan: het maken van nieuwe blikjes van oude blikjes kost 95% minder energie!
  • Karton - Online shoppen, wie doet het niet? Regelmatig staat er weer een postbezorger voor je deur met je pakketje in een kartonnen doos. Gelukkig is die doos recyclebaar.
  • Glas - Gerecycled glas veroorzaakt 20% minder luchtvervuiling en 50% minder watervervuiling. Van die cijfers worden we blij.
Sustsainable fruit packagings

Waar of onwaar: mono-materialen bieden geen toegevoegde waarde aan recycling

Onwaar. Optimaal recyclebare verpakkingen worden in een stroom verwerkt die veel homogener is dan de mix-stroom van niet optimaal recyclebare verpakkingen. Voor de recycling is het goed dat de mix-stroom zo klein mogelijk wordt en dat er meer mono-stromen ontstaan. Die mono-stromen voorkomen verbranding van vervuilde plastic-stromen.

Waar of onwaar: de vraag naar papieren verpakkingen stijgt

Waar. Bij JASA zagen we, en zien we nog steeds, in de markt steeds meer vraag naar recyclebare papieren verpakkingen, en daar hebben we naar geluisterd. We wonnen zelfs een award met onze innovatieve Bag-2-Paper™. En wereldwijd zijn er grote bedrijven, zoals Nestlé, die overstappen op papieren verpakkingen. Doordat papier stijgt in populariteit onder de consumenten, is een recyclebare papieren verpakking goed voor het milieu en voor jouw bedrijf. 

Máxima with JASA's Sleeve for apples

Waar of onwaar: bij JASA staat recycling hoog in het vaandel 

Waar! We bieden de mogelijkheid om verschillende verpakkingsmaterialen op onze machines te verwerken, zoals papieren en recyclebare verpakkingen, omdat we niet willen bijdragen aan de plastic soep en de uitputting van de aarde willen terugdringen.  Daar hebben we al hoogtepunten in bereikt, bijvoorbeeld toen Koningin Máxima de eerste volledig plasticvrije appelverpakking in handen had, en we blijven hiermee bezig. JASA gaat voor innovatieve én duurzame verpakkingsmachines!

Bekijk hier al het andere nieuws over papieren verpakkingen.

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact_NL

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer