De nuttige eigenschappen van plastic

De nuttige eigenschappen van plastic: plastic WHY?

In het afgelopen decennium is de opinie over plastic drastisch veranderd. Plastic is puur kwaad, zou je bijna denken. Verpakkingen zijn overbodig en vervuilen de wereld. Plastic is voor eeuwig.

Het ligt iets genuanceerder dan dat. Susan Hansen, Global Strategist Food & Agribusiness Supply Chains bij Rabobank, zet haar mening uiteen in een interview met de website duurzaambedrijfsleven. Zij stipt de problemen en oplossingen van plastic aan. Door te investeren in de infrastructuur voor recycling en meer samen te werken tijdens het recycle proces, kan de footprint van plastic behoorlijk gereduceerd worden. Door het negatieve imago van plastic verpakkingen zouden we bijna vergeten dat plastic een aantal zeer nuttige en duurzame voordelen heeft, die we ook niet zomaar kunnen negeren. Wij van JASA denken daar precies zo over.

plastic soep

De nuttige eigenschappen van Plastic

  1. Plastic verpakt luchtdicht. Dit conserveert en verlengt de houdbaarheid van producten. Food waste is een enorme belasting voor de planeet, en door plastic te gebruiken als verpakking verminderen we dit verspilling;
  2. Plastic is licht, en verbruikt daardoor tijdens het transport veel minder brandstof dan bijvoorbeeld glas of blik;
  3. Plastic is steriliseerbaar, waardoor je voeding of cosmetic antiseptisch en gedesinfecteerd kan verpakken;
  4. Plastic is niet giftig, en daardoor weer heel geschikt om producten voor consumptie in te verpakken;
  5. Plastic is ontzettend sterk. Hierdoor is het eigenlijk voor alles te gebruiken. Dit is ook een nadeel, het breekt heel langzaam af...;
  6. Plastic is afbreekbaar en recyclebaar, al staat dit nu nog in de kinderschoenen. Door een betere samenwerking tussen producent, gebruiker en hergebruiker kunnen we het plastic beter verwerken.
De nuttige eigenschappen van plastic

Waarom plastic?

Er zijn dus nogal wat antwoorden te bedenken op de vraag ‘plastic WHY?’ JASA is zich bewust van de problemen rondom plastic, maar ziet ook het nut van dit materiaal. Desondanks innoveren wij nu zo dat plastic uit bepaalde lijnen te vervangen is door andere materialen, zoals onze award winnende  Bag-2-Paper™ verpakking.

Bag-2_Paper

Recycle die nuttige eigenschappen van plastic!

Daarnaast volgen wij de recycle trends op de voet en staan open om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Ook kijken wij veel naar wat er gebeurt in de recycle keten. Want het is natuurlijk erg zonde dat we niets met al die nuttige eigenschappen van plastic zouden doen, alleen omdat het al een keertje is gebruikt. Heb je ons artikel over het upcyclen van plastic al gelezen? Hierin laten we je een paar hele mooie en vernieuwende initiatieven op recycle gebied zien.

Recycling van plastic staat nog in de kinderschoenen. Er valt nog heel veel te ontdekken. Ook JASA onderzoekt de mogelijkheden. Zo bezochten we afgelopen maand de afvalverwerking in Alkmaar om het recycleproces beter te begrijpen. Zo blijven wij nieuwe mogelijkheden onderzoeken!

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer