VFFS machine duurzame verpakking

Blitzschnell und flexibel: die VFFS-Maschine

JASA’s historie met het snijden van groenten gaat decennia terug in de tijd. De opa van Algemeen Directeur Piet Pannekeet is groentenboer, en begint van daaruit met het verkopen van producten aan huis. Dat blijkt succesvol, en in 1955 ontstaat daaruit een supermarkt. Omdat er elke dag groenten uit de verkoop overblijven begint Piets opa met het snijden van die groenten. Dat slaat aan, en de opa van Piet start met twee partners een groentesnijderij. 

Het snijden van groenten blijkt in de genen te zitten, want al op piepjonge leeftijd is Piet Pannekeet dag en nacht in de snijderij te vinden. Hier gaat zijn hart uit naar de techniek. Al snel houdt Piet zich bezig met het aanpassen en veranderen van de snijmachines. En zo begint het… 

Vele jaren later brengt JASA met de kennis van Piet de innovatieve JASA-VFFS op de markt: een verticale verpakkingsmachine omgetoverd tot een flexibel kunststukje doordrenkt van innovatie. Wat er op verpakt wordt? Onder andere gesneden groenten!

Wat is een VFFS-machine?

Food en non-food, houdbaar en dagvers. Om bijna alle producten zit een verpakking, en omdat ieder product anders is vraagt dat om de juiste verpakkingsoplossing. Bij voorkeur natuurlijk een JASA-machine die het verpakkingsproces automatiseert en die te integreren is met jouw productielijn.  En dat brengt ons bij de JASA-VFFS: deze machine kan met hoge verpakking-snelheden draaien, en is flexibel en gemakkelijk in gebruik. 

De VFFS-machine is een verticale verpakkingsmachine. VFFS staat voor Vertical Form Fill Seal, en in Nederland kennen we hem ook als VVVS: Verticale Vorm- Vul- en Sluitmachine. Het is een verpakkingssysteem waarbij producten verticaal verpakt worden (vandaar de naam van de machine). Op een verticale machine kunnen verschillende verpakkingstypes gedraaid worden: van pillow bag tot doypack, met verschillende folietypes. De machine is geschikt voor het verpakken van diverse producten; van bevroren fruit tot gesneden uien, of diepgevroren kipnuggets. 

JASA 350CM

De JASA-VFFS

Wat er zo geweldig is aan de JASA-VFFS? Wat niet?! De machine is gemaakt van rvs, waardoor hij niet roest en geschikt is voor een grote diversiteit aan producten. Daarbij is deze machine enorm flexibel: op de JASA-VFFS kun je snel en makkelijk wisselen van verpakkingsvolume en -type. Je kunt bijvoorbeeld een pillowbag van 0,5 kg in no time omstellen naar 1,5 kg, en je kunt het verpakkingstype verwisselen. Daarbij kun je de JASA-VFFS makkelijk integreren met je weger, de machine is hartstikke gebruiksvriendelijk.

En de grootste innovatie van JASA aan de VFFS? De Bag-2-Paper™. Niet voor niets heeft deze verpakking een award gewonnen! Deze plasticvrije verpakking wordt niet geseald maar gesloten door middel van een label, en is daardoor geschikt voor recycling. Dit maakt deze papieren verpakking duurzaam, innovatief, en flexibel.

Hoe werkt een VFFS-machine?

Jouw te verpakken product wordt in porties aangeleverd aan de verpakker. Het verpakkingsmateriaal vormt zich via de schouder om de vulbuis tot een verpakking, en het product valt door de vulbuis in die verpakking. Vervolgens sealt het horizontale sluitsysteem de bodem van de verpakking dicht, terwijl het product in de zak valt. Op hetzelfde moment sluit dit systeem de bovenzijde van de vorige verpakking. Zo wordt verpakken snel, flexibel en makkelijk gemaakt! Voor producten die eenvoudig beschadigen is de verpakkingsmachine uitgerust met valbrekers om te voorkomen dat jouw product beschadigt.

Het verpakkingsproces van de VFFS-machine op een rijtje:

  1. Een weeginstallatie vult de verpakkingsmachine door het te verpakken product in porties in de verpakkingsmachine te storten;
  2. De verpakkingsmachine vormt van een vlak verpakkingsmateriaal een ronde buis;
  3. Het portie product valt in deze ronde buis tot op het sealsysteem;
  4. Het sealsysteem sealt de bodem van de nieuwe te vormen verpakking tegelijk met de bovenzijde van de vorige verpakking.

Gevormd, gevuld, en geseald. Je kunt verschillende verpakkingstypes kiezen om op deze machine te draaien, waardoor er altijd een oplossing is voor jouw verpakkingswens! 

Wat verpak je met een VFFS-machine?

Zo’n driekwart eeuw geleden begon de vader van Piet met het snijden van groentes. Door die jarenlange ervaring ligt de kracht van JASA nog altijd bij AGF. Gesneden uien, tomaatjes, aardappelen, droge AGF, bevroren fruit, en nog veel meer. We draaien het allemaal op onze JASA-VFFS. De valhoogte in het verpakken maakt dat sommige (breekbare) producten lastiger zijn om op de VFFS-machine te verpakken, maar JASA gaat die uitdaging graag aan. Verder zijn er veel producten die sowieso op deze machine verpakt kunnen worden, zoals bevroren kipnuggets. Genoeg mogelijkheden! 

Waarom kiezen voor een VFFS-machine?

We kunnen de snelheden van de VFFS-machine niet genoeg benadrukken: de machine is in staat tot hoge volumes en hoge snelheden. Maar er zijn meer voordelen. Zo wordt er waardevolle vloeroppervlakte bespaard doordat er verticaal verpakt wordt, in plaats van horizontaal. Ook is de machine flexibel en gebruiksvriendelijk, doordat de machine makkelijk kan omschakelen naar andere verpakkingstypes, gewicht en verpakkingsgrootten. De machine is tegenwoordig dan ook in bijna elke industrie te vinden.

VFFS machine duurzame verpakking

Kan een VFFS-machine duurzaam verpakken?

Vaak wordt op de machine plastic folie gebruikt om het zakje van te vormen. Plastic is het meest gebruikte materiaal in de verpakkingsindustrie van voedingsmiddelen, maar de laatste jaren is de populariteit van plastic gedaald door onder andere berichten over de plastic soep.

Gelukkig heeft JASA hier een oplossing voor: de papieren Bag-2-Paper™. Dat is een voordeel van de technologie van de VFFS-machine: het kan ook gebruikt worden om met andere materialen, zoals papier, te verpakken en sluiten. Zelfs deze papieren verpakking draaien we op hoge snelheden. Een andere duurzame verpakkingsoplossing van JASA: de JASA Sleever. Een revolutionaire technologie voor het in schaal verpakken van verschillende producten, die 100% geschikt is voor recycling.

JASA en de VFFS-machine

Minder plastic, duurzame oplossingen en minder milieuvervuiling. Milieubewust is geen trend, maar de nieuwe standaard in de verpakkingsindustrie, en hier heeft JASA onderhand de nodige ervaring mee. Daarbij luisteren we bij JASA naar de wensen van de klant. Een veelgehoorde vraag in deze tijd van automatisering is snelheid, en daarvoor ben je bij de JASA-VFFS aan het juiste adres. Snel, duurzaam en innovatief verpakken, zo zien wij het graag!

Ben jij geïnteresseerd in verpakken met de VFFS-machine? Wil je graag weten wat JASA voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al jouw vragen.

Bekijk hier al het andere nieuws over de AGF sector.

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

*“ zeigt erforderliche Felder an

Naam*
Hidden
Hidden
Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.

Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Über JASA

JASA Packaging Solutions steht für Innovation, Qualität und Flexibilität bei der Verpackungstechnik.

Datenschutzerklärung

Impressum

Haftungsausschluss

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dieses Feld dient zur Validierung und sollte nicht verändert werden.