Wat zijn de voordelen van in plastic verpakken?

In deze tijden van duurzaamheid en acties tegen de plastic soep en zwerfafval, zijn plastic verpakkingen in een kwaad daglicht komen te staan. Maar wat nog wel eens vergeten wordt, is dat plastic verpakkingen ook (duurzame) voordelen hebben. In dit artikel zetten we vijf voordelen uiteen:

 • Hygiëne
 • Langere houdbaarheid
 • Brandstofreductie
 • Recycling
 • Minder voedselverspilling.

Ook vertellen we je over de mogelijkheid om met dunnere folies de hoeveelheid plastic van een verpakking te verminderen.

In deze tijden van duurzaamheid en acties tegen de plastic soep en zwerfafval, zijn plastic verpakkingen in een kwaad daglicht komen te staan. Maar wat nog wel eens vergeten wordt, is dat plastic verpakkingen ook (duurzame) voordelen hebben. In dit artikel zetten we vijf voordelen uiteen:

 • Hygiëne
 • Langere houdbaarheid
 • Brandstofreductie
 • Recycling
 • Minder voedselverspilling.

Ook vertellen we je over de mogelijkheid om met dunnere folies de hoeveelheid plastic van een verpakking te verminderen.

Recycle

1. Hygiëne

Als je geen verpakkingen gebruikt komen je etenswaren met verschillende oppervlaktes en mensen in aanraking. Dat is niet hygiënisch! Je legt bijvoorbeeld je bloemkool en appels in een mandje en op een kassaband Maar misschien heeft de klant voor jou even een boodschappentas - met de nodige bacteriën-  in het mandje gelegd, of raakt de kassamedewerker jouw appels aan nadat ze vies contant geld in haar handen heeft gehad. Dat is een ongewenst resultaat van verpakkingsloze producten. Plastic verpakkingen zijn ideaal om levensmiddelen op een hygiënische manier te verpakken, wat goed is voor de gezondheid. 

2. Langere houdbaarheid

Een van de andere grote voordelen van plastic verpakkingen is dat ze voedsel beschermen en conserveren. Hierdoor kunnen we ook langere tijd genieten van producten uit andere landen. Komkommers uit Spanje hebben bijvoorbeeld een lagere klimaatbelasting dan die uit Nederland. De kassen in Spanje zijn onverwarmd. Dat weegt qua milieubelasting zelfs op tegen de uitstoot van het transport. Met een plastic folie eromheen wordt de levensduur van de komkommers verlengd, waardoor dit juist een duurzame oplossing is.

3. Brandstofreductie

Een plastic verpakking weegt minder dan een papieren verpakking en elke 10% gewichtsvermindering van een voertuig betekent 5% tot 7% brandstofreductie, en dus minder CO2-uitstoot. Bijkomend voordeel is dat de transportkosten omlaag gaan, bij een lager gewicht. Wat ook bijdraagt aan de brandstofreductie is het hierboven genoemde punt: doordat producten langer houdbaar zijn kunnen mensen hun etenswaren langer bewaren en hoeven ze minder ritjes naar de supermarkt te maken.

4. Recyclebaar

Plastic kan je goed recyclen. Vier plastic recycle feitjes:

 1. In Nederland is elke gemeente verplicht om de burger alternatieven te bieden om te recyclen. Zo zijn er dus glas en papierbakken, zijn er plastic verzamelpunten en kun je je chemisch afval op laten halen;
 2. Veel mensen weten niet waar ze hun plastic heen moeten brengen. Op de website van Afvalfonds Verpakkingen lees je meer over waar je je plastic naartoe kan brengen;
 3. 80% van het ingeleverde plastic wordt gerecycled. Hoe meer mensen hun plastic apart inleveren hoe meer er gerecycled kan worden. Maar zelfs plastic dat bij het restafval belandt, komt vaak ook weer in de recycle keten terecht; 
 4. Plastic kan je bijna oneindig blijven recyclen. Papier maar 5 tot 7 keer. Het is dus enorm zonde als plastic niet hergebruikt wordt.
Pillow Bag

5. Minder voedselverspilling

Doordat etenswaren minder snel beschadigen en bederven in een plastic verpakking, wordt er minder voedsel verspild. Zowel door producenten als door supermarkten en consumenten. Ook maken (klein)verpakkingen het mogelijk om de juiste hoeveelheden te kopen, waardoor er niets in de afvalbak belandt. 

Plastic optimaal recyclen met mono-materiaal

Plastic verpakkingen hebben dus zeker voordelen, en ook op het gebied van plastic worden duurzame verbeteringen doorgevoerd. Zo wordt er steeds meer met mono-materiaal gewerkt, wat beter is voor de recycling. Complexe samengestelde folies bestaan uit meerdere soorten plastics en kunnen daarom niet goed worden gerecycled. Een andere duurzame verbetering: plastic reductie door middel van van dunnere folies.

Dunnere folies: plastic reductie

Maar waar de ene supermarkt zich committeert aan recyclebare verpakkingen, committeert de ander zich aan minder verpakkingsmateriaal. Een goed alternatief voor plastic: minder plastic. Door dunnere folies te gebruiken behoud je de voordelen van een plastic verpakking, maar reduceer je de hoeveelheid plastic.

Uitdagingen van dunnere folies

Veel producenten van verpakkingen zoeken naar dunnere verpakkingsmaterialen. Dat brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee; zo zijn die materialen moeilijker op een verpakkingsmachine te verwerken. En het is geen probleem om een kilo wortelen in een plastic zak te verpakken, maar een dunnere zak is minder sterk waardoor je het risico loopt dat de wortelen niet in de zak maar op de grond liggen.

Dunnere folies bij JASA

JASA denkt mee over de mogelijkheden om uw producten in dunner folie te verpakken en past haar verpakkingsmachines aan op uw vraag. Wilt u een andere of dunnere folie om uw tomaten of om uw gemengde sla? Bij JASA maken we het mogelijk en kijken we naar de beste oplossing voor u. 

Bij JASA zijn we continu bezig om die dunnere folies optimaal te kunnen verwerken op onze verpakkingslijnen. Hier worden onze machines voor geoptimaliseerd. Zo wordt continu gewerkt aan optimalisatie van de sealsystemen, vulmethoden en foliedoorvoer. Zo kunt u verpakken met de voordelen van (minder) plastic!

Bent u geïnteresseerd in onze verpakkingsoplossingen? Benieuwd naar de verpakkingsmogelijkheden voor uw product? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen.

Prullenbak

NEEM CONTACT OP

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer