"Ik wilde vroeger al directeur worden", vertelt Sandra Pannekeet. "Ik ben nooit heel bewust bezig geweest met wat ik wilde doen, maar ik wist dat ik carrière wilde maken in een groter bedrijf." Inmiddels is ze voor verpakkingsbedrijf JASA met haar man en kinderen naar Amerika verhuisd om daar de Amerikaanse tak van het familiebedrijf op te zetten.
Sandra groeide, net als haar vader, op in een gezin waar haar vader een eigen bedrijf had. Door haar hele jeugd spelen veel herinneringen zich af rondom verpakkingsbedrijf JASA, toen nog PMT. "Ik herinner me de familievakanties. Dan gingen we altijd onderweg even langs een aantal klanten die op de route zaten", vertelt Sandra. "Dan zat ik te kleuren in de kantine tot mijn vader klaar was. Ik heb in heel veel klant kantines tijd doorgebracht en gelukkig zat er in de koffieautomaten altijd wel warme chocolademelk", lacht Sandra.
Sandra was in haar vroege jeugd sowieso heel veel op het PMT-kantoor of in de fabriek te vinden. "Ik heb er heel veel van geleerd", vertelt ze. "We hebben best voorzichtig geleefd. Als ondernemer moet je altijd zorgen dat je wat geld achter de hand houdt, voor het geval dat. Dat is wel een van de belangrijkste lessen die ik geleerd heb: geld kun je maar een keer uitgeven. Daarom ben ik ook meteen begonnen met een krantenwijk, vanaf de dag dat ik daar oud genoeg voor was, om ook zelf geld te verdienen."
Van jongs af aan is Sandra veel bij de zaak betrokken geweest. "Ik heb gezien hoe mijn ouders aan de keukentafel bezig waren met het ontwerp van de JASA panden. En ik was ook aanwezig bij de feestelijk opening daarvan. Toen ik wat groter was, ging ik ook mee naar beurzen. Dan kreeg ik een mooie jurk aan en mocht ik mee."
Vanaf dat Sandra kon werken, deed ze kleine klusjes in het bedrijf zoals het sorteren van bouten en moeren tot het in elkaar sleutelen van machines. "Ik heb zelfs op beurzen gestaan en op de verkoopafdeling geholpen", vertelt Sandra.
Hoewel ze veel geleerd heeft door op zo'n jonge leeftijd betrokken te zijn bij het bedrijf, zat er ook een andere kant aan een vader met een eigen bedrijf. "Mijn vader was ook heel veel weg", zegt Sandra. "Dan was hij al weg als ik opstond en was pas weer thuis als ik al lang op bed lag."
Een toekomst in het verpakkingsbedrijf
Toen ze ging studeren koos Sandra voor de HTS met de richting Industrieel Ontwerpen. Hoewel de keus niets te maken had met de intentie om bij JASA te gaan werken, leerde ze daar veel skills die ze nu kan toepassen in haar werk. "Ik kan 3D tekenen in Inventor, en tekeningen en ideeën uitwerken. Dat is perfect voor wat ik nu doe, zeker omdat ik me tijdens de studie richtte op verpakkingsontwikkeling en internationale handel. Daarna ben ik Financial Management gaan studeren aan Nyenrode om daarna door te stromen in een Management Traineeship", vertelt Sandra. "Toen ik aan het einde van mijn traineeship zat, vroeg mijn vader of ik bij JASA wilde komen als financieel directeur. Ik hoefde hier niet lang over na te denken en ik heb er geen moment spijt van gehad. In 2011 ben ik officieel gestart."
"Nu ik bij JASA werk heeft het de band met mijn vader ook versterkt", zegt Sandra. "Ik leer mijn vader beter kennen en daardoor mezelf ook. Ik herken heel veel van wat hij doet en dat is heel goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Het mooie is dat mijn vader ook erg openstaat voor de persoonlijk ontwikkeling en de vernieuwing in het bedrijf."
Nu staat Sandra aan het begin van een nieuw avontuur van haarzelf, haar gezin en van JASA. Met haar vertrek naar Amerika breekt er letterlijk een nieuw hoofdstuk aan voor JASA. "Het voelt heel natuurlijk om naar de USA te gaan. Het is echt de volgende stap voor mijzelf en voor JASA."