Opgegroeid in een familie vol entrepreneurs wist Piet Pannekeet één ding zeker: hij wilde later ook zijn eigen zaak runnen. “Ik heb heel veel respect voor mijn vader, de manier waarop hij werkte en hoe hij zijn eigen baas was. Dat wilde ik ook”, aldus Piet Pannekeet . Als enige van acht broers en zussen was Piet Pannekeet altijd in de zaak van zijn vader te vinden. Een interesse die later uitgroeide tot JASA Packaging Solutions.
Van groenteboer tot het snijden van groenten
Piet Pannekeet’s opa was veeboer en groenten boer. Van daaruit begon hij met het venten en verkopen van producten aan huis. Toen dat succesvol bleek, ontstond daaruit in 1955 een supermarkt in Den Helder. Supermarktketen Van Etten zat door heel Noord-Holland en zelfs op Texel. Omdat er elke dag groenten uit de verkoop overbleven, begon Piet Pannekeet's opa met het snijden van groenten. Het snijden van groenten sloeg zo goed aan dat Piet Pannekeet ’s vader samen met twee partners, Kees Kuiper en Siem Wokke, een groenten snijderij begon in Alkmaar onder de naam Keurtuin.
Piet Pannekeet weet dan ook niet anders dan dat zijn vader altijd bezig was met het bedrijf en hij wilde daar maar wat graag bij betrokken worden. “Dan zat ik midden in de nacht op hem te wachten als hij naar de fabriek of veiling ging, dan kon hij gewoon niet om me heen en moest hij me wel meenemen”, lacht Piet Pannekeet . Het duurde dan ook niet lang voordat Piet Pannekeet ‘s nachts alleen naar de fabriek ging. “Dan kon mijn vader wat langer blijven liggen. Al vond mijn moeder het maar niets bij al die scherpe machines. Ze was altijd bang dat ik zonder een paar vingers terugkwam.”
Vanaf jongs af aan hielp Piet Pannekeet al met het schoonmaken, snijden, wassen en verpakken van de groenten. “In al die jaren dat ik bij de Keurtuin werkte, heb ik van alles gedaan, maar mijn hart ging uit naar de techniek”, aldus Piet Pannekeet . “Toen ik een jaar of 15 was heb ik de lts afgerond, maar het meeste heb ik mezelf aangeleerd door het vooral heel veel te doen.” Al snel begon Piet Pannekeet met het aanpassen en veranderen van de snijmachines. “Ik was heel inventief en vond het leuk om verschillende oplossingen voor verschillende situaties te bedenken.”
Na twaalf jaar bij de Keurtuin, zette Piet Pannekeet in 1985 Pannekeet Machine Techniek (PMT) op. “De eerste klant ging eigenlijk als vanzelf”, vertelt Piet Pannekeet . “Ik kende heel veel mensen in de industrie, en die bevolen mij dan aan bij anderen. ‘Dan moet je Pannekeet hebben’, zeiden ze dan. Zo werd ik gevraagd door mensen die hadden gehoord dat ik goed was in het repareren van machines. En zo ging het balletje rollen.”
Piet Pannekeet altijd onderweg
Het balletje was niet het enige wat rolde, met klanten door het hele land en ook in België was Piet Pannekeet altijd onderweg. Sandra Pannekeet, de dochter van Piet Pannekeet , herinnert zich nog de familievakanties: “We gingen altijd langs een paar klanten onderweg en dan zat ik in de kantine te kleuren”, vertelt Sandra.
“Ik was altijd veel onderweg met mijn auto en aanhanger”, vertelt Piet Pannekeet. “Dan leverde ik een machine af bij de klant en pikte ik onderweg weer wat nieuws op. Ik had altijd tussen de 10.000 en 30.000 gulden in mijn auto liggen in die tijd.” Vaak verkocht hij de machines alweer terwijl ze nog op de aanhanger stonden. “Dan vroeg een klant ‘wat heb je daar staan?’ en dan verkocht ik die machine terwijl ik hem nog op moest knappen.”
Eens in de twee weken ging Piet een hele dag naar België om klanten te helpen. “Voor ik naar huis ging at ik dan bij de laatste klant”, vertelt Piet Pannekeet . Hij had dan ook een goede en vaak persoonlijke relatie met zijn klanten, iets wat hij heel belangrijk vindt.
Piet Pannekeet anno nu
In 2005 veranderde de naam PMT naar JASA. Omdat dat voor de internationale klanten makkelijker uit te spreken is. “Sommige klanten zeggen wel eens dat JASA een beetje Chinees klinkt”, lacht Piet Pannekeet . Maar niets is minder waar, JASA is en blijft een familiebedrijf en het is dan ook niet gek dat de naam dat reflecteert. JASA is ontstaan uit de namen van de kinderen van Piet Pannekeet: Jarno en Sandra.
Sinds drie jaar runt Eduard de Haan de dagelijkse gang van zaken bij JASA. Daardoor kan Piet Pannekeet nu een dagje minder op de zaak werken en een stapje terugnemen. “Alle veranderingen die JASA nu doormaakt vind ik alleen maar leuk om te zien. Ik vind het fantastisch om te zien hoe mensen kunnen groeien in hun rol”, aldus Piet Pannekeet.
De volgende stap voor JASA is het opzetten van de vestiging in Amerika door Piet Pannekeet ’s dochter Sandra. “Ik vind het fantastisch om te zien hoe ze nu eigenlijk hetzelfde doet als ik: helemaal iets nieuws opbouwen. Natuurlijk is er wel hulp vanuit JASA Nederland, maar je moet daar ook zelf je weg vinden om alles op te zetten en dat vind ik geweldig om te zien”.
Zelf verkoopt Piet Pannekeet nog steeds machines voor JASA aan de Nederlandse markt. “Maar ik ga ook regelmatig bij oude klanten op de koffie om bij te praten. Dan hebben we het een uur over werk en vier uur over privé”, lacht Piet Pannekeet. Het persoonlijke contact is iets wat Piet Pannekeet heel belangrijk vindt. “In een goede zakelijke relatie moet je ook over andere dingen kunnen praten dan alleen het werk.”
En zijn liefde voor machines? Die heeft Piet Pannekeet nog steeds, al zet hij zelf geen machines meer in elkaar voor JASA. Hij knapt nu in zijn vrije tijd oude auto’s op. “Ik haal ze helemaal uit elkaar, maak alles weer nieuw en zet het weer in elkaar, net als de machines vroeger voor PMT”, vertelt Piet Pannekeet.
Met het nieuwe begin in de USA is voor JASA het volgende hoofdstuk aangebroken. Zoals Piet Pannekeet zegt: “je kunt nu niet meer zo gemakkelijk bij een potentiële klant binnenlopen en op de koffie gaan, dat werkt nu heel anders, maar dat maakt het ook wel weer leuk.” Dat zijn de nieuwe moderne uitdagingen en met de koers die JASA nu vaart zullen ze die uitdagingen met open armen aangaan.
Bekijk hier al het andere nieuws over papieren verpakkingen.