aardappel sorteermachine

Slechte oogst in 2018

2018 is het jaar dat de geschiedenis ingaat als het jaar met een extreem droge zomer. Voor de AGF-sector heeft dat grote gevolgen voor de oogst. Het gebrek aan regen zorgt ervoor de aardappels kleiner zijn dan normaal. Het verschil is bijvoorbeeld goed te zien bij deze boer in Drenthe. En de droogte zorgt naast een slechte oogst voor nog meer problemen. Door de tegenvallende grootte van de aardappels, lopen de boeren tegen contractuele problemen aan.

Problemen met aardappelcontracten

In deze aardappelcontracten ligt vast hoeveel aardappels er in een kilo moeten zitten, maar ook de grootte van de aardappels. Vooral dat laatste levert grote problemen op. De lengte is voor veel producenten van belang voor de verdere verwerking van de producten. Word hier niet aan voldaan, dan liggen er bij de consumenten kleinere producten op het bord. Denk hierbij bijvoorbeeld aan frietjes, grilaardappels of pofaardappels. De producenten van deze producten hebben hele specifieke eisen als het gaat om vorm, lengte en gewicht. Daarnaast vinden restaurants het ook belangrijk dat er op ieder bord een mooie egale aardappel ligt.

Belang van een goede sorteermachine

Door de droogte en slechte oogst is het voor de boeren nu moeilijk om aan de contractuele eisen te voldoen, maar de productie draait wel gewoon door. Dus de vraag naar grote aardappels blijft. Daardoor is het belangrijker dan ooit dat de aardappels direct goed en zorgvuldig gesorteerd worden.

De Newtec Celox optische sorteermachine zorgt dat de aardappels met de juiste grootte direct goed gesorteerd worden. JASA is distributeur van deze sorteermachine. Piet Pannekeet, directeur van JASA, vertelt: "De Celox is als beste in staat om de aardappels optisch op maat én kwaliteit te sorteren." Daardoor kunnen fabrikanten zoveel mogelijk blijven voldoen aan de contractuele eisen, ondanks de tegenvallende oogst. En de kleine aardappels? Die kunnen direct door om krieltjes, schijfjes en wedges te worden.

JASA staat 22 augustus op de Aardappel Demodag in Westmaas op stand 41. We kunnen u dan de mogelijkheden van deze en andere machines laten zien.

Bekijk hier al het andere nieuws over de AGF sector.

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer