Ocean Soles upcycle

Onze 5 favoriete plastic upcycle artikelen

Upcycle: Het ‘’hergebruiken (weggegooide objecten of materialen) op een manier die een product oplevert van hogere kwaliteit of waarde dan het origineel.’’

Ken je die tearjerker “Gone with the wind” nog? De moeder van Scarlett O’Hara naaide van de vitrages een jurk. Mooi? Valt over te twisten. Maar innovatief is het wel. Anno 2019 kunnen we niet meer heen om het hergebruiken van ons afval: we zullen wel moeten. De gordijnen mag je dit keer laten hangen. Plastic recycling is where we start.

Waar je een aantal jaar geleden bij recycling nog dacht aan een stoffig, geitenwollensokken imago, is het tegenwoordig hip & happening om je aan upcycling te wagen. De plastic recycle technologie zit in een stroomversnelling. Wij zetten hier een aantal innovatieve, mooie en handige upcycle projecten voor je neer. Soms is het plastic afval zo goed verwerkt dat je het niet eens terugziet in de nieuwe producten.

Elho bloempotten upcycle

1. Upcycle plastic: Elho bloempotten

Hollandse Glorie. Elho uit Tilburg maakt al 55 jaar bloempotten en sinds een aantal jaar maken ze die van oud-plastic. Hun motto is “Give room to nature” en did they do a good job hier! Van gieters tot potten, in allerlei kleurtjes: je handen zouden er vanzelf groen van worden. Hun gieter is bijvoorbeeld gemaakt van 12 plastic wasmiddelflessen.

H&M conscious collection 2019 upcycle

2. Upcycle plastic: H&M conscious exclusive

In de winkels van het Zweedse modeconcern H&M hangt tegenwoordig de nieuwe conscious exclusive collectie. De collectie is niet alleen erg mooi en fashionable, ze laat ook zien dat mode niet zo belastend voor het milieu hoeft te zijn. Wij vinden vooral de durf en vindingrijkheid van het Scandinavische modeconcern dapper!

De collectie is onder andere gemaakt van oude visnetten, pet-flessen en oud polyester. Daarnaast vervangen ze leer door Piñatex®, een product dat van ananas bladeren wordt gemaakt. Innovatie ten top! Iets waar JASA zich helemaal in kan vinden.

Ocean Soles upcycle

3. Upcycle plastic: Speelgoed van slippers

Flip flops. Je kent ze wel van vakantie, die vrolijk gekleurde teenslipper. Voor ons vooral een zomeritem, in heel wat landen dagelijks schoeisel. In Brazilië, India en Kenia zijn verschillende initiatieven om het afval van deze multifunctionele schoenen te hergebruiken.

In Kenia staat een fabriek, Oceans Sole, waar de flip flops worden geupcycled tot vrolijk speelgoed, kleurrijke deurstoppers en waterdichte fruitschalen.

4. Upcycle plastic: Kentekenborden

De letters op je kentekenplaat worden ook steeds vaker van gerecycled plastic gemaakt. Dus wil jij een wat duurzame kentekenplaat op je bolide, kijk dan eens naar een kentekenplaat van gerecycled plastic.

Pyrasied acrylaat upcycle

5. Upcycle plastic: bouwmaterialen “Smile Plastic”

Het bedrijf Pyrasied heeft een enorm aanbod aan upcycled plastic in de vorm van aanrechtbladen, tegels en hele schuifdeuren. De basis is een acrylaat wat ze krijgen door plastic om te smelten. Het materiaal is makkelijk te zagen, frezen, buigen enzovoort. Van de platen bouwen ze douchecabines, vitrines, en echt alles wat je maar wilt. Er liggen zelfs plannen om het acrylaat beschikbaar te maken voor 3D printen. Als dat geen innovatie is!

Ben je een beetje handig? Dan kun je ook zelf aan de slag met upcyclen! Kijk hier voor wat inspiring ideetjes. Om inspiratie op te doen bracht JASA een bezoek aan de Huis Vuil Centrale Alkmaar (HVC). We gingen met z’n elven op excursie bij HVC, een uitje met een luchtje eraan. Lees meer over ons uitje naar de Huis Vuil Centrale Alkmaar!

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact_NL

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer