Leafy Greens

JASA’s verpakkingslijnen voor bladgroenten uit greenhouses

In Amerika schieten greenhouses voor bladgroenten als paddestoelen uit de grond. Daarmee stijgt ook de vraag naar flexibele en kwalitatief hoogstaande verpakkingsoplossingen. Met 35 jaar ervaring is dat precies wat JASA kan bieden.

Leafy Greens

De populariteit van greenhouses

De laatste jaren zijn greenhouses immens populair geworden. Er zijn veel voordelen van greenhouses ten opzichte van traditionele agricultuur:

 • Meer controle over (de kwaliteit van) het product
 • Je kunt het hele jaar door verbouwen
 • Efficiënt gebruik van water en arbeid
 • Behoud van nutriënten
 • Bescherming tegen extreme weersomstandigheden
 • Minder afhankelijk van het klimaat
 • De cycli van de gewassen gaan sneller, waardoor de productiviteit twee keer zo hoog is
 • Kunnen voldoen aan de stijgende vraag naar vers en lokaal geproduceerde (biologische) groenten
 • Kostenverlaging door de kans op ziekten, plagen en daarmee het gebruik van pesticiden te verminderen
 • Productie mogelijk in gebieden met een minder vruchtbare bodem
 • Transportafstanden verkorten

Ook COVID-19 heeft een rol gespeeld. De pandemie heeft tot beperkingen geleid voor zowel de import als de export. Met greenhouses ben je als land een stuk minder afhankelijk van import.

De opkomst van greenhouses

Al voor COVID-19 groeide wereldwijd het aantal greenhouses. Met de exponentiële groei van de wereldbevolking is er steeds meer voeding nodig, maar minder land beschikbaar. De oplossing: greenhouses. Greenhouses maken het mogelijk om het hele jaar door groente te verbouwen. Ook is er voor greenhouses minder ruimte nodig dan voor de traditionele agricultuur, waardoor er met minder ruimte toch aan de wereldwijde voedselvraag kan worden voldaan.

Wereldwijd wordt er steeds meer gewerkt met greenhouses, maar nergens gaat de groei zo snel als in Amerika. De groei van greenhouses in Noord-Amerika wordt voorspeld als de hoogste CAGR (compound annual growth rate). Joost Somford, Senior VP Sales & Marketing bij JASA Packaging Solutions, ziet dat ook: “We zien de populariteit van greenhouses door heel Amerika groeien. Vooral in stedelijke gebieden, om ervoor te zorgen dat er altijd een voorraad verse bladgroenten in de winkels ligt.”

Van West naar Oost

Tot voor kort worden bijna alle bladgroenten verbouwd aan de westkust van Amerika, in Californië. Vervolgens worden de groenten per vrachtwagen het hele land door vervoerd. Het duurt wel drie tot vijf dagen voordat de producten de oostkust bereiken, met extra kosten en kwaliteitsverlies tot gevolg.

Daar komt nu in rap tempo verandering in, zo merkt ook Joost: “Drie jaar geleden openden we onze Amerikaanse vestiging. Hoewel bladgroenten maar één van de markten was waar we nadruk op legden, zagen we meteen de gigantische groei in greenhouses en de bijkomende vraag naar geschikte, flexibele en innovatieve verpakkingslijnen.”

Zodoende houdt JASA zich vanaf dag één in Amerika bezig met schaal- en zakkenlijnen voor bladgroenten. Dat doet JASA door het hele land, van de oostkust tot de westkust, want overal rijzen greenhouses op. “Voor ons maakt de locatie niet uit, we kunnen overal in Noord Amerika complete verpakkingslijnen leveren en service bieden.”

Nederlandse reputatie

De laatste jaren schieten greenhouses voor bladgroenten als paddestoelen uit de grond in Noord Amerika, maar uit Nederland waren de kassen al niet weg te denken. Nederland is altijd voorloper geweest in de kasindustrie en was een van de eerste landen die geavanceerde technieken in de glastuinbouw implementeerde.

Nederland heeft dan ook een ontzettend goede reputatie, waar Joost de vruchten van plukt: “Als ik mezelf voorstel horen Amerikanen als snel dat ik uit Nederland kom. Dat is duidelijk een pluspunt. Nederlanders hebben zowel in de kasindustrie als in het verbouwen van groente en fruit een grote naam opgebouwd. Iedereen die ik in de kasindustrie tegenkom is dan ook bekend met Nederland of al in Nederland geweest.”

Leafy Greens

Nederlandse samenwerkingen

Amerikaanse bedrijven maken nog nauwelijks gebruik van de geavanceerde systemen die we in Nederland kennen. Dat is een reden waarom JASA veelal samenwerkt met Nederlandse partijen. “Wat ook meespeelt is dat we een project volledig vanuit Nederland kunnen sturen door met Nederlandse partijen samen te werken. Zo voorkom je dat je machines en onderdelen uit allerlei verschillende landen en verschillende delen in Amerika moet halen. Op deze manier kunnen we een compleet traject bieden.”

Compleet geïntegreerde verpakkingslijn

Die complete verpakkingsoplossingen zijn in trek, want door de explosieve groei aan greenhouses is er een grote vraag naar kwalitatief hoogstaande verpakkingslijnen om al die bladgroenten snel en goed te verpakken. “JASA brengt Nederlandse innovativiteit mee en biedt service en ondersteuning gedurende het hele traject.”

Een ander voordeel is dat JASA samenwerkt met diverse experts, bijvoorbeeld op het gebied van greenhouses, kassenbouw, het oogsten, het wassen en mixen. “Daarbij is JASA expert in het verpakken van bladgroenten en verzorgen we ook de end of line, waarbij je kunt denken aan het palletiseren en case packing. Oftewel: JASA heeft de kennis en kunde in huis om het hele traject zowel aan te bieden als te begeleiden.”

Bladgroenten flexibel verpakt

Naast kwaliteit en service is er vraag naar flexibele verpakkingsoplossingen, wat JASA’s specialiteit is. Dat gaat verder dan alleen een flexibele verpakkingsoplossing. “Ook het pand kan om flexibiliteit vragen. Vaak staat er ergens een vast object of heb je te maken met een laag plafond. We kunnen onze lijnen heel makkelijk aanpassen aan zowel de wensen van de klant als aan het pand.”

Die flexibiliteit doet niets af aan de kwaliteit. “Onze verpakkingsoplossingen zijn van Nederlandse kwaliteit. Dat zie je terug in bijvoorbeeld de gebruikte materialen, de zwaarte van de componenten en de kwaliteit van het roestvrij staal dat we gebruiken.”

Nederlandse kwaliteit, Amerikaanse look & feel

De verpakkingen die van de band komen rollen in Amerika zijn van Nederlandse kwaliteit, maar zien er anders uit dan in Nederland. Het eerste grote verschil is het formaat. In Amerika gaat er tot wel 500 gram in een schaal, de meeste zakjes sla in de supermarkt in Nederland bevatten 100 gram.

Daar zit ook meteen het tweede verschil: waar men in Nederland gewend is aan bladgroenten in een zak, worden ze in Amerika verpakt in een grote plastic schaal. “Ook met schaalverpakkingen heeft JASA jarenlange ervaring, dus daar kunnen we de Amerikaanse markt goed mee bedienen.” De ervaring van JASA op het gebied van schaalverpakkingen is een stuk breder dan alleen sla. Zo heeft JASA ook schaallijnen voor tomaten, maaltijdsalades en ready to eat verpakkingen.

De keuze voor schalen komt onder andere doordat in Amerika veel op de uitstraling wordt gelet. In de supermarkt ziet een schaal er mooi uit in het schap. Er wordt in Amerika dan ook veel tijd besteed aan het design van de verpakking. “Het gaat ook meteen om een veel grotere markt. Ze zijn hier meer merk en marktgericht, ook vanuit de klant.”

Leafy Greens

Nederlandse service in Amerika

De verpakkingen zien er in Amerika dan wat anders uit, de Nederlandse werkwijze valt er goed in de smaak. JASA reageert adequaat en biedt gedurende het gehele traject ondersteuning en service. Vanaf het begin tot oplevering van een project, tot service en onderhoud daarna. JASA streeft naar het opbouwen van langdurige relaties met de klant. De complete servicegerichte aanpak van JASA springt in het oog van de Amerikanen.

“Die extra service kunnen we bieden doordat we al 35 jaar ervaring hebben met het verpakken van bladgroenten. Het is duidelijk merkbaar dat mensen het fijn vinden dat ze begeleid worden in het proces.”

Oplossingen

Greenhouses bieden de oplossing voor kortere transportafstanden, bescherming van de gewassen tegen extreme weersomstandigheden en de mogelijkheid tot het hele jaar door verse bladgroenten zonder gebruik van pesticiden.

Voor die bladgroenten biedt JASA dé verpakkingsoplossing. Als enige Nederlandse speler in deze branche in Amerika onderscheidt JASA zich met haar turn key oplossingen en Nederlandse kwaliteit en service. Het familiebedrijf uit Alkmaar heeft onderhand vaste voet aan de grond kregen in Amerika. “We zijn er trots op dat we meerdere succesvolle projecten in Amerika hebben draaien.”

Bent u geïnteresseerd JASA’s verpakkingsoplossingen? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen.

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer