JASA’s 2022 en 2023: Innovatie en nieuwe verpakkingslijnen een groot succes

Interview met Eduard de Haan

2022 was voor iedereen een bewogen jaar. Ook JASA moest de gevolgen van de turbulentie in de wereld trotseren. Daarin slaagde het bedrijf met vlag en wimpel, wat grotendeels te danken is aan de medewerkers die zich tijdens deze uitdagende tijden van hun beste kant lieten zien. 

Eduard de Haan, CEO en mede-eigenaar van JASA, blikt terug op 2022 en kijkt vooruit naar 2023.

Hoe zou je het jaar 2022 bij JASA samenvatten?

“Het is het meest bewogen jaar uit mijn hele werkzame carrière geweest. Veel mensen zijn het al vergeten, maar aan het begin van 2022 zaten we nog in lockdown. Dat zijn van die absurde omstandigheden waar we ons 10 jaar geleden niets bij hadden kunnen voorstellen.

Door de pandemie hebben we onderhand al 2,5 jaar te maken met een enorme disruptie van de supply chain, met alle gevolgen van dien. Zo moesten containers met onderdelen voor onze verpakkingslijnen bij Los Angeles wekenlang op de oceaan blijven liggen, omdat het transport niet kon draaien. 

We hebben extra medewerkers moeten aannemen om ervoor te zorgen dat we onze onderdelen binnen krijgen, zodat we onze verpakkingslijnen op tijd kunnen leveren. Daarin slagen we, maar het is wel een uitdaging. 

Vervolgens kwam de oorlog, gevolgd door een stevige inflatiegolf. Daardoor merken we toch wat meer voorzichtigheid in de markt. Genoeg sensatie dus.” 

Wat vond je het mooiste aan 2022?

“Dat was met stip op nummer één de inzet en flexibiliteit van onze medewerkers. Alle omstandigheden maakten van 2022 een absurd jaar. Als je ziet wat er binnen het bedrijf allemaal gebeurde als gevolg daarvan, dat is niet niks.

Ik vind het dan ook ongekend hoe alle werknemers met die disrupties en veranderingen zijn omgegaan. Ze hebben een enorme bereidheid en flexibiliteit getoond.

Ik ben oprecht onder de indruk van de inzet en het verandervermogen van alle medewerkers. Eigenlijk is dat wat 2022 voor mij tekent.

Niet alleen voor mij trouwens. Laatst hadden we het hierover met het Management Team. We zijn ontzettend dankbaar voor het team dat er staat.”

Wat hebben de medewerkers concreet voor hun kiezen gekregen?

“Neem bijvoorbeeld het assemblage- en het installatieteam. Zij hadden iedere dag te maken met de onzekerheid binnen de supply chain. 

Elke keer weer was het de vraag of ze de onderdelen sowieso zouden krijgen, en op tijd zouden krijgen, om de verpakkingsmachines en complete verpakkingslijnen af te bouwen. Ze hebben een bijzondere prestatie geleverd door hier zo goed en flexibel mee om te gaan. Ze kregen het altijd voor elkaar. 

Een tweede voorbeeld is de personeelsschaarste in de markt. Dat zorgt ervoor dat er ook bij de klanten druk op de ketel zit. Ook voor de technische diensten van onze klanten is er te weinig personeel, maar de verpakkingsmachines moeten wel draaien.

Onze serviceafdeling is ondanks alle personeelskrapte goed ingesprongen op de toenemende druk bij klanten om ze te helpen hun machinepark operationeel te houden. Daar hebben ze een bovengemiddelde prestatie geleverd. 

De turbulentie in de markt heeft er dus eigenlijk voor gezorgd dat ons personeel zich van hun beste kant heeft laten zien. En naast al die uitdagingen hebben ze ook alle innovaties voor 2023 goed weten voorbereiden.”

‘Alle innovaties’, staan er grootste plannen op de agenda?

“Ja. 2022 was een jaar van voorbereidingen. Er komen veel productlanceringen aan in 2023. In 2022 zijn er trouwens ook al veel innovaties geweest.

Want bij JASA blijven we continu innoveren. Dat heeft bijgedragen aan steeds meer projecten, die veelal gericht zijn op duurzaam verpakken. Hierbij kun je denken aan minder plastic, minder verpakkingsmateriaal en meer gebruik van karton en papier. In 2022 hebben we op het gebied van duurzaamheid mooie projecten gedaan. 

Hierdoor zijn er op het gebied van papier en karton ontwikkelingen geweest op de bestaande verticale verpakkingsmachines, maar ook volledig nieuwe ontwikkelingen, zoals:

  • Twee verschillende in-line verpakkingsoplossingen voor kartonnen schalen op basis van de sluittechnieken van de SLM-1200  en de JASA Delta robot;
  • De Pop-Up Pack™ (plano verpakking), een complete verpakkingslijn voor kartonnen schalen; en
  • De JASA pick en place robot voor end-of-line oplossingen.

In 2023 zetten we deze trend voort, en dan nog veel groter en breder.”

Hoe gaan die lanceringen eruit zien?

“In 2023 slaan we een nieuw pad in. Zo gaan we niet deelnemen aan de Fruit Logistica, maar realiseren we die lanceringen in de vorm van events en klantendagen. Ik kan al wel verklappen: het wordt groots!

Ik raad iedereen dan ook aan om onze socialmediakanalen en nieuwsbrief in de gaten te houden om op de hoogte te blijven. Dit wil je echt niet missen.”

Je houdt het wel erg mysterieus, een tipje van de sluier? 

“Over de lanceringen hou ik me nog even stil, maar wat ik wel kan vertellen is dat we met hele gave ontwikkelingen bezig zijn. 

Zo willen we het productprogramma rondom de JASA pick & place robot steeds verder uitbreiden om schalen en zakken in kratten en dozen te plaatsen. Daarmee vervangen we de arbeid door een robot. Oftewel, we ontwikkelen ons verder in end of line toepassingen. 

Ook komt er een nieuwe website aan, wat goed past bij de groei, internationalisering en professionalisering van JASA.”

Welke trends uit 2022 zetten jullie voort in 2023? 

“We doen steeds meer projecten op het gebied van bewerkte voedingsmiddelen. Dus niet alleen groente en fruit, maar voeding in het algemeen. 

Dat gaat verder dan alleen convenience. We focussen ons op processed food, vlees, vis en vegetarische producten

Daarnaast zien we veel ontwikkelingen bij indoor & vertical farming, op het gebied van sla, tomaten en maaltijdsalades.

Er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe kassencomplexen en verticale teelt vanwege de voordelen die deze bieden. Daarbij kun je denken aan:

  • Minder pesticiden
  • Minder watergebruik
  • Jaarrond telen
  • Niet afhankelijk zijn van het weer en klimaat
  • Efficiënt gebruik van oppervlakte

Met onze expertise op het gebied van verpakkingsoplossingen voor kwetsbare producten kunnen we naadloos aansluiten op deze ontwikkelingen.”

Wat staat er bij jullie vestiging in Amerika op de planning?

“Internationalisatie is natuurlijk één van onze pijlers. Het afgelopen jaar hebben we fantastisch mooie projecten in Amerika mogen doen op het gebied van leafy greens in vertical farming en greenhouses en ook voor 2023 staan er al prachtige projecten op de planning.

Dat krijgen we voor elkaar doordat we als voorloper in de branche de meest innovatieve en high end verpakkingsmachines in onze verpakkingslijnen integreren, waaronder de razendsnelle Rotary Filler.

Vanwege het succes in Amerika hebben we een nieuwe vestiging in Canada geopend. Een mega prestatie. 

Dat leidt ook tot een leuke interne strijd bij JASA: wie is er groter in 2023, Amerika of Europa?”

Wat gaat je in 2023 bezighouden?

“Binnen JASA staat een ongekend sterk, getalenteerd en professioneel team dat zich inzet voor het bedrijf. Ik ga me inzetten om iedereen tevreden te houden.

Verder wordt 2023 een jaar van spectaculaire groei. Ik verwacht dat we een bijzonder dynamisch jaar tegemoet gaan. Ik durf zelfs wel te zeggen dat 2023 marketingtechnisch gezien het leukste jaar ooit wordt voor ons.

Verder blijven we met onze projecten consistent voortborduren op het uitbouwen van onze marktpositie in Nederland, Duitsland en Noord Amerika. Er gaat dus genoeg gebeuren.

Ik kan wel zeggen dat ik enorm uitkijk naar 2023.”

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn.

Video van de SLM-1200

Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer