JASA verpakt duurzaam in papieren verpakkingen

Vanwege de stijgende vraag naar duurzame verpakkingen en reductie van plastic, heeft JASA zich ontwikkeld tot expert op het gebied van papieren verpakkingen. JASA biedt verschillende soorten papieren verpakkingen voor aardappelen, groenten en fruit.

Bag-2-Paper

Stijgende vraag naar papieren verpakkingen

Wereldwijd groeit de vraag naar papier en karton. De Nederlandse papierindustrie kende in 2016 een omzet van circa 1,7 miljard euro. De afzet bedroeg circa 2,7 miljoen ton papier en karton [1].

De stijgende vraag naar papier komt voort uit de duurzaamheidstrend. Duurzaamheid is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden en deze trend zal voorlopig niet afnemen.

De consument gebruikt steeds minder plastic. In de supermarkt let de consument bij de keuze voor een product dan ook op het verpakkingsmateriaal. Resultaten van een nieuw Europees onderzoek laten zien dat de consument een voorkeur heeft voor kartonnen en papieren verpakkingen [2].

Duurzaam verpakken in papieren verpakkingen

Papier is een van de meest duurzame verpakkingsmaterialen: het is recyclebaar, hernieuwbaar en het heeft de afgelopen jaren altijd het hoogste recyclingpercentage gehad. Papier breekt sneller af dan een blad, dus zelfs als het als zwerfvuil eindigt is het nog biologisch afbreekbaar.

Papier is geschikt voor verschillende verpakkingsvormen en -maten en kan gebruikt worden om een diversiteit aan producten in te verpakken.

Zo zijn frisse appels en zomerse kiwi’s geschikt om in een kartonnen tray te verpakken, met een mooie sleeve eromheen. Ook kan er een zakverpakking van papier gemaakt worden, zoals de duurzame Bag-2-Paper™, waar bijvoorbeeld citrus of aardappelen in kan worden verpakt.

Bag-2-Paper-potatoes

Feiten over papieren verpakkingen

45% van het papier in Nederland wordt gebruik als verpakkingsmateriaal. Ook voor voeding wordt steeds meer gebruik gemaakt van papieren verpakkingen.

Een paar feitjes over papieren verpakkingen:

 • 62% van de consumenten geeft de voorkeur aan papieren en kartonnen verpakkingen, omdat papier en golfkarton beter zijn voor het milieu ten opzichte van glas, metaal en plastic verpakkingsmaterialen [3]
 • 44% van de consumenten is bereid meer uit te geven aan producten indien verpakt in duurzame materialen [3]
 • Maar 30% van de respondenten gelooft dat het Europese recyclingpercentage van papier en karton meer dan 60% bedraagt. Met een werkelijk recyclingpercentage van 85% wordt dit gegeven nog sterk onderschat [3]
 • 90% van het papier en karton wordt ingezameld en hergebruikt
 • Ook in Amerika stijgt de populariteit van papieren verpakkingen.

Papieren verpakkingen, wat zijn de opties?

Met de stijgende vraag naar papieren verpakkingen is het aanbod onderhand ook divers. Welke opties geschikt zijn hangt af van het product en de wensen van de klant.

Over het algemeen geldt dat om verticaal in papier te kunnen verpakken, bijvoorbeeld op de JASA Continu Machine of JASA’s Hybrid, de verpakking sealbaar materiaal dient te bevatten. Bijvoorbeeld door middel van een coating of laminaat. Hierin zijn vier mogelijkheden:

 • gelamineerd papier
 • papier met een volledige coating
 • papier met een partiële coating
 • geen coating

Ook kan er horizontaal in papier verpakt worden, bijvoorbeeld in een JASA Sleeve voor hardfruit.

Bag-2-Paper-Lemons

Welke papieren verpakkingen zijn er op de markt?

Verschillende bedrijven zijn ingesprongen op de groeiende vraag naar papieren verpakkingen, waardoor er een groot en divers aanbod op de markt is. Een greep uit het aanbod:

 • Semoulin Packaging
 • Paper-Vento®
 • cartoPaper
 • Bag-2-Paper™
 • SQ papier
 • Mr. Paper
 • SEALPAP®

Alle papieren verpakkingen - met en zonder sealen - die op de markt zijn kunnen uitstekend op de verpakkingsmachines van JASA verwerkt worden.

JASA’s papieren trots: de Bag-2-Paper™

JASA biedt verschillende soorten papieren verpakkingen voor aardappelen, groenten en fruit. Om een grote bijdrage te leveren aan het reduceren van plastic, heeft JASA zich ontwikkeld tot expert op het gebied van papieren verpakkingen.

JASA is tegenwoordig marktleider en productleader op het gebied van papieren verpakkingen. In 2019 kwam JASA met een ware innovatie: de Bag-2-Paper™. Doordat de nieuwe Bag-2-Paper™ verpakkingen met de recyclestroom mee kunnen is de verpakking 100%* geschikt voor recycling. Deze revolutionaire verpakking sleepte dan ook al drie (!) awards binnen.

Flexibel in papier verpakken

Met haar focus op papieren verpakkingen maakte JASA het mogelijk om ook in papier flexibel te kunnen verpakken. Dit deed zij door middel van een revolutionaire oplossing: de Flex-Cassette.

Door deze ontwikkeling is er maar één cassette nodig voor vier, zes en acht appels in diverse maten. Er kan eenvoudig tussen verschillende maten trays worden gewisseld en die wissel kan zonder schroevendraaiers en technici plaatsvinden. Onder andere Biosüdtirol is bijzonder enthousiast over het gebruik van de Flex-Cassette.

Onafhankelijk advies

JASA Packaging Solutions: marktleider en product leader op het gebied van papieren verpakkingen. Doordat we alle hierboven genoemde verpakkingen op onze verpakkingslijnen kunnen verwerken kunnen wij onafhankelijk advies geven over de beste optie voor uw product.

Om onze klanten meer informatie te geven over papieren verpakkingen hebben we hier een whitepaper over geschreven. Deze kunt u hier downloaden.

Bent u geïnteresseerd JASA’s verpakkingsoplossingen? Neem dan contact met ons op, wij beantwoorden graag al uw vragen.

Bronnen

[1] https://papierenkarton.nl/cijfers-feiten/omzet-en-afzet/
[2] https://www.twosides.info/documents/research/2020/packaging/European-Packaging-Preferences-2020_EN.pdf
[3] https://www.ebc-golfkarton.nl/kartonnen-verpakkingen-krijgen-de-voorkeur-van-consumenten/

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer