Piet met de JASA 60 graden in 1994

JASA: van groentensnijderij naar verpakkingsmachine specialist

Ondernemen zit bij familie Pannekeet in de genen. Zoals we eerder al vertelden runden zowel de vader als de opa van Piet Pannekeet een eigen zaak. Piet’s zaak PMT groeide uit tot verpakkingsmachine specialist JASA. Hoewel Piet dus als zelfstandig ondernemer begon met het repareren en onderhouden van machines, duurde het niet lang voor hij zijn eerste werknemer aannam. Het was het begin van ruim 30 jaar JASA met hoogtepunten en mijlpalen.

Piet Pannekeet op de AGF in Ahoy Rotterdam 1995
AGF in Ahoy Rotterdam 1995

De eerste werknemer

“Ik was altijd onderweg naar klanten”, vertelt Piet Pannekeet. “Ik had iemand nodig om te helpen met het repareren en reviseren van machines en het aannemen van de telefoon.” De zaken gingen zo goed dat Piet binnen een jaar iemand aan moest nemen. “De eerste werknemer die ik aannam was Nico Venneker, een jonge jongen die net van school kwam”, vertelt Piet. “Hij werkte toen nog bij een bedrijf waar hij het niet naar zijn zin had, en ik was eigenlijk van plan om zijn broer te vragen voor me te komen werken. Maar toen ik bij hun thuiskwam vertelde zijn moeder dat Nico op zoek was naar een nieuwe baan.”

Piet huurde een kleine loods vlakbij huis waar de oude machines stonden om op te knappen. “Nico was heel handig, hij demonteerde de machines en zette ze weer netjes schoon en werkend in elkaar.”

Nico nam ook de telefoon aan en stond klanten te woord, in die tijd waren mobieltjes nog een verre toekomstdroom. “Ik had altijd een pieper bij me zodat Nico me altijd kon bereiken en na elke klant belde ik even naar kantoor om te horen of er nog klanten waren waar ik langs moest voordat ik doorreed naar de volgende afspraak.” Nico is uiteindelijk jarenlang hoofd techniek geweest totdat hij zijn eigen bedrijf begon.

Piet op de Potato beurs in 1993
Piet op de Potato beurs in Emmeloord in 1993

Van PMT naar JASA verpakkingsmachine specialist

Hoewel Piet al vrij snel klanten in België had, was een klant in Finland een bijzondere mijlpaal. Door gebrek aan hoogte in de fabriek, moest de verpakkingsmachine op een hele specifieke manier gebouwd worden. Dit was het moment om meer servicemonteurs aan te nemen. “Ik was een week in Finland om de machine in elkaar te zetten. En als er dan iets met de klanten in Nederland was, dan kon ik natuurlijk niet komen helpen”, aldus Piet.

Vanaf het allereerste begin stond PMT bekend om zijn service en onderhoud van verpakkingsmachines, maar ook van snijmachines, wasmachines en centrifuges voor groenten. Later is hij met die laatste drie gestopt. Nu werkt JASA samen met bedrijven die zich daarin gespecialiseerd hebben. Daarom heeft JASA nu nog steeds goede relaties met andere bedrijven en is het gemakkelijk om klanten door te sturen naar bedrijven die zich specialiseren in de diensten die JASA’s diensten aanvullen.

Al snel begon Piet met het ontwikkelen van eigen verpakkingsmachines. “Ik haalde deze eerst uit Duitsland, maar uiteindelijk bleek het beter om deze zelf te gaan ontwikkelen.”

Dat ging zo goed dat PMT uit het eerste pand groeide en in 1994 het pand aan de Hazenkoog 14 liet bouwen. Een krappe tien jaar later volgde het pand op de Hazenkoog 16.

In 2005 veranderde de naam PMT naar JASA. Omdat dat voor de internationale klanten makkelijker uit te spreken is. “Sommige klanten zeggen wel eens dat JASA een beetje Chinees klinkt”, lacht Piet. Maar niets is minder waar, JASA is en blijft een familiebedrijf en het is dan ook niet gek dat de naam dat reflecteert. JASA is ontstaan uit de namen van de kinderen van Piet: Jarno en Sandra.

Piet met de JASA 60 graden in 1994
Piet met de JASA 60 graden in 1994

Verpakkingsmachine specialist JASA anno nu

Momenteel maakt JASA grote, internationale, sprongen. Zo is Eduard de Haan bezig om alle processen en machines opties te standaardiseren. Dat maakt de verkoop makkelijker en het is duidelijker naar de klanten wat JASA wel en niet kan leveren. Piet Pannekeet heeft nog steeds de instelling dat ‘alles mogelijk is’ en dat ‘alles moet kunnen’. Toch helpt het standaardiseren wel om meer duidelijkheid te creëren zodat de kwaliteit omhoog gaat en er meer machines verkocht kunnen worden.

“Ik ken Eduard al zeker vijftien jaar via de UMA”, vertelt Piet. “Nadat Eduard zijn vorige bedrijf verkocht vroeg ik hem om eens mee te kijken hoe we processen konden verbeteren. Dat beviel hem uiteindelijk zo goed dat hij zei; ‘Ik wil weer op zoek naar een maakbedrijf, als jullie aandelen willen verkopen zou ik dat graag bij JASA willen doen.”

Sinds Eduard aan boord is gekomen zit JASA in de lift. Processen worden onder handen genomen en er wordt anders naar dingen gekeken. “Wij keken vooral naar de techniek”, zegt Piet. “Eduard is veel meer van de processen, marketing en is echt een initiator. Hij zegt bijvoorbeeld: maak een nulserie en kijk dan hoe je het kunt verbeteren. Dat hebben we heel erg omarmd en zie je bijvoorbeeld bij de Sleever goed terug.”

Nu JASA de stap maakt om over de grens naar de USA te gaan is het standaardiseren belangrijker dan ooit. Met een duidelijke focus en product is het gemakkelijker om de Amerikaanse markt te betreden. Iets waar Piet zelf heel enthousiast over is: “Ik vind het geweldig om al deze nieuwe ontwikkelingen te zien en ik zie dat hier hele mooie dingen uit voort gaan komen.”

Bekijk hier al het andere nieuws over de AGF sector.

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer