JASA bezoekt Huisvuil Centrale Alkmaar

JASA bezoekt HVC recycle: De Huisvuil Centrale in Alkmaar

Een recycle excursie met een luchtje

Op een lentemiddag staat een 11-koppig JASA team klaar op het terrein in Alkmaar voor een bezoek aan de Huisvuil Centrale Alkmaar. HVC speelt een prominente rol in het afvalbeheer van de provincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland. Daarnaast produceert ze duurzame energie en investeert in windturbines en zonneparken.

HVC Plastic Recycle JASA

JASA & duurzame recycling

Bij JASA zijn we ons bewust dat we moeten verduurzamen. Wat gebeurt er met een verpakking na gebruik? Om deze vraag te beantwoorden moeten we een beter beeld bij het recyclingproces hebben, vandaar dat we vandaag naar deze minder welriekende plek gaan. Met je neus dicht je kennis verbreden.

Huisvuil Centrale Alkmaar

Nederland en recycling

Een bevlogen dame die al 25 jaar bij HVC werkt leidt ons rond in de huisvuil centrale. Er staat een kleine file met vrachtwagens te wachten tot ze het recycle-circuit op kunnen. We komen langs de sorteerlijn, het begin van de recycle keten. Van daaruit beweegt het vuil alle kanten op. Plastic naar plastic, papier naar papier, enzovoort.

In Alkmaar beheert HVC een afvalsorteerinstallatie, een hout-recycle installatie, een puin-recycle installatie en een bodemas wasinstallatie. Het valt ons allemaal op hoe trots onze gids op HVC is:

“In Nederland steken we er met kop en schouders bovenuit als het om afvalverwerking gaat.”

Dat is prettig om te horen. Vroeger was er minder afval, nu staan de vrachtwagens in de rij. Hoe beter de economie, hoe meer afval. Wel zorgt die betere economie er ook voor dat mensen investeren in duurzame energie die HVC ook weer faciliteert.

Hoe recycle ik mijn afval?

4 Plastic recycle feitjes:

  1. In Nederland is elke gemeente verplicht om de burger initiatieven te bieden om te recyclen. Zo zijn er dus glas en papierbakken, zijn er plastic verzamelpunten en kun je je chemisch afval op laten halen;
  2. Veel mensen weten niet waar ze hun plastic heen moeten brengen. Op de website van Plastic Heroes kan je opzoeken waar je je plastic naartoe kan brengen;
  3. 80% van het plastic wordt gerecycled. Hoe meer mensen hun plastic apart inleveren hoe meer er gerecycled kan worden. Maar zelfs plastic dat bij het restafval belandt, komt vaak ook weer in de recycle keten terecht; 
  4. Plastic kan je bijna oneindig blijven recyclen. Papier maar 5 tot 7 keer. Het is dus enorm zonde als plastic niet hergebruikt wordt.

Wil je meer weten over het recyclen van verpakkingen? Lees dan ons artikel over de 4 belangrijkste duurzaamheidstrends in de verpakkingsindustrie.

 

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact_NL

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer