mitchell schoorl

Interview met Mitchell Schoorl – Director of Operations Noord-Amerika

Go Big or Go Home; JASA denkt groot in Amerika

Een jongensboek, The American Dream; het leven van Mitchell Schoorl is een beetje van beide. In februari 2013 is Mitchell bij JASA aangenomen op de afdeling service. Nu, tien jaar later en slechts 28 lentes jong, bestormt hij voor JASA de Amerikaanse markt. “Vorig jaar is me gevraagd om Director of Operations te worden voor Noord-Amerika. Daar heb ik volmondig ja tegen gezegd. Zo heb ik in 10 jaar tijd redelijk wat stapjes doorlopen.”

mitchell schoorl

Elektronica is de basis

“Ik kom uit de luchtvaart, ben afgestudeerd vliegtuig avionicus. Het betekent kennis van alle boordcomputers en electronica aan boord van een vliegtuig. Ik heb me gespecialiseerd op de F-16 bij de luchtmacht. Eerlijk gezegd was het wel een omslag, van een gevechtsvliegtuig naar verpakkingsmachines. Qua opbouw en besturing zag ik daarom de machines van JASA als goed beheersbaar. Het was een van de redenen voor mijn collega’s van service om mij vaak op pad te sturen. Het meest genoot ik ervan om naar een klant toe te gaan en de storing op te lossen.”

“Toen ik bij JASA kwam werken waren we relatief nog klein. Ik werd werknemer 45. In de werkplaats werd ik getraind om machine specifieke kennis op te doen en al vrij snel werd ik op vrijdagmiddag in de service bus gezet. Toen vloog ik al overal en nergens heen. Bijvoorbeeld nog even naar Venlo voor een storing.”

Vlieftuig Mitchell

Internationale groei binnen JASA

“Werken bij JASA is eigenlijk steeds leuker geworden, professioneler ook. Daardoor zijn ook de uitdagingen groter geworden. Eind 2014 werd ik gevraagd om internationaal projectleider te worden, een kans die ik niet kon laten liggen. Ik heb toen veel van de wereld kunnen zien. Van Mongolië tot China, een groot deel van Europa, Amerika, en Rusland. Eind 2018 ben ik dedicated voor Amerika gevraagd, indien nodig met een breder takenpakket dan project manager. En nu ben ik vanaf januari officieel verantwoordelijk als Director of Operations.”

“In 2018 zijn we dit traject begonnen en vanaf dag 1 zijn we Team America. Ik heb constant op technisch vlak alles voor mijn rekening genomen, van beurstransporten tot het uitzoeken van warehouses. Zo ben ik van Nederland afgestapt om volledig Amerika te gaan doen. Iets wat ik heel belangrijk vind is dat de meeste klanten mij persoonlijk kennen. Niet alleen de grote, maar ook de kleine. In dat opzicht ben ik niet het verkopende gezicht van JASA, maar wel op alle vlakken betrokken. Iedereen kent de naam Mitchell.”

Uitdagingen in de USA

“Hier is het heel erg Go Big or Go Home. Niet alleen wat betreft verpakkingsgrootte, maar zeker qua lijnen en projecten. In Nederland begint men klein en bouwt men het rustig uit. Hier zoekt men investeerders en worden grote verpakkingslijnen neergezet, zonder dat de klanten al geregeld zijn. Het zijn gigantische projecten, die gemiddeld wel uit drie lijnen bestaan. En de projecten zijn uiteenlopend. Van een tomatenmix-lijn tot aan een sleeve-lijn voor vegetarische producten, maar voornamelijk heel veel sla-lijnen en ook specials zoals bijvoorbeeld een vacuüm verpakkingslijn. Uitdagend is het zeker te noemen.”

“Wij zijn fan van indoor farming, daar zijn we een grote speler in. Sla wordt conventioneel gezien bijvoorbeeld geoogst in Californië. Dat moet dan van de westkust naar de oostkust. Dan ben je wel een paar dagen onderweg en dat is kostbaar verlies aan houdbaarheid. De toekomst zit hem in het verbouwen in greenhouses en indoor vertical farms. Een van de projecten was midden in Los Angeles. Van buiten leek dat gewoon een warenhuis, maar van binnen zit daar een enorme vertical farm. Daar hebben wij het gehele verpakkingsdeel voor geregeld. En staat een kas in New York, dan gaan de verpakkingen ook naar New York. Dat scheelt aanzienlijk in de doorlooptijd en houdbaarheid van het product. Daarnaast zijn er nog vele voordelen. We hebben best wel wat concurrenten, maar je ziet gewoon dat ons product stappen vooruit is. Wij zetten bepaalde standaarden in het veld, waar de concurrentie wel van schrikt.”

“In Amerika kom je ook ineens in aardbevingsgebied. Dan moet je met hele andere zaken rekening houden. Van een verpakkingslijn die je al eerder hebt gebouwd, is het direct een heel ander project, omdat je elke machine opnieuw moet gaan beoordelen. De techniek is anders vanwege de andere regelgeving op het gebied van veiligheid, maar ook andere bekabeling en hoofdschakelaars, om maar een aantal zaken te noemen. Best interessant. Gelukkig kan je meer aandacht aan een project geven, omdat het allemaal groter is moet dat ook wel. Er zijn meer projecturen beschikbaar.”

Nederland vs Amerika

“De cultuurverschillen begonnen 10 kilo geleden, haha! Ik zie geen problemen, maar verschillen zijn er zeker. Ik heb bijvoorbeeld een klant die geen groot fan is van Nederlanders, hij vind ons maar direct volk. Die dacht zaken te doen met een Amerikaans bedrijf. Als ik daar kom is dat niet altijd even prettig. Over het algemeen kom ik er goed mee weg, maar ik moet me zeker aanpassen.”

“In Nederland zijn we druk bezig om plastic te verminderen. Als het in papier kan, dan zie je het daarheen verschuiven. Amerika denkt daar minder over na. Alles zit hier in dikke plastic schalen, met topseal en vaak ook nog een deksel. Echt alles zit hier nog verpakt in plastic, tot en met de messen in mijn hotel aan toe. Recycling is minder aan de orde.”

Rechterhand in Nederland

“We liepen lang achter de feiten aan in Amerika. Nu werken we steeds meer op de feiten vooruit met een professionele aanpak en betere tools. Dat maakt het veel leuker. JASA past bij mij heel goed wat dat betreft. De focus op projecten is per januari breder komen te liggen. Ik was project manager, installatiemonteur en servicemonteur tegelijkertijd. Dat verandert langzamerhand nu we flinke groei doormaken. Ik zal nog steeds een project, de bouw, moeten opstarten. Waar ik daarna minder bij een project aanwezig zal zijn, totdat we in bedrijf zullen gaan stellen.”

“Aangezien we alles in Nederland bouwen en engineeren, werd het steeds lastiger om de details vanaf afstand te managen. Daarom heb ik nu een rechterhand in Nederland, Mohsen. Hij werkt al ruim 9 jaar bij JASA en was de werkplaats chef, de voorman. Heel veel projecten hebben we al samen gedaan. Hij heeft nu een stap gemaakt naar projectcoördinator. Mohsen strijdt voor onze projecten en is mijn oren, ogen en handen. Een fijne vent waar je op kan bouwen! ”

  • Waarom JASA een interessante partner is voor de leafy greens branche in Amerika en Canada, lees je hier: De JASA verpakkingsmachine in Amerika en Canada - JASA

Leven vanuit een koffer

“In Richmond, Virginia, zit ons kantoor. Het is de bedoeling dat ik officieel dit jaar daarnaartoe verhuis, maar het is er nog niet van gekomen een huisje te vinden. Op dit moment ga ik van hotel naar hotel. Ik leef vanuit mijn koffer. Soms huur ik een huisje, net waar de projecten zijn en hoelang ze duren.

A Wingman in the Netherlands

“JASA America was trailing behind for a long time. Now we operate increasingly on the cutting edge with a professional approach and better tools, making it much more stimulating. JASA suits me really well in that respect. The focus on projects became more comprehensive as of January. In the past, I was a project manager, installation engineer, and service engineer, all at the same time. That is gradually changing since we are experiencing considerable growth. I will still have to start up the projects. But after that, I will be less present on site until we start the commissioning.

Since we design, engineer, and built everything in the Netherlands, managing the details from a distance became increasingly difficult. Therefore, I now have a wingman in the Netherlands, Mohsen. He has been working at JASA for over 9 years; he was the chief of the workshop, the team leader. We've done a lot of projects together, and he has now stepped up to project coordinator. Mohsen fights for our projects and became my ears, eyes, and hands in the Netherlands. A great guy that you can rely and build on!”

  • You can read here why JASA is your winning partner for the leafy greens industry in America and Canada: JASA packaging machines in America and Canada – JASA

Living out of a suitcase

Our head office is in Richmond, Virginia. I intend to officially move there this year, but I have not yet been able to find a house there. I'm currently hopping from hotel to hotel and living out of my suitcase. Sometimes I rent a house, depending on where the project is and how long the project will take.

Kopie van Kopie van Maart Lunch

'Design is not only what it looks like. Design is also how it works.'

“Eigenlijk komt deze quote bij Apple vandaan, maar bij JASA past hij beter. Natuurlijk, het oog wil ook wat. Maar uiteindelijk is een verpakkingsmachine geen beeldschone vrouw. Het is een “koud” stukje staal. Je kan het geheel een beetje meer sexy maken, maar dat houdt wel ergens op. Het belangrijkste is dat ie doet wat ie moet doen, daar staan we bij JASA voor. Daarom past deze quote zo goed bij wat we doen.”

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer