Interview met Joost Breed

JASA Packaging Solutions
Joost Breed

Het gezicht achter innovaties bij JASA

In 2016 komt Programmeur Joost Breed in dienst bij JASA. Sindsdien draagt hij bij aan vele innovaties die bij JASA het licht zien. Hoog tijd voor een gesprek met dit gezicht achter JASA’s innovaties.

 

Wat doe je in je vrije tijd?


“Ik ben getrouwd en heb een zoon, Martijn, van 15 jaar. Naast mijn gezin en werk besteed ik mijn tijd aan allerlei hobby's. 

Zo vermaak ik me met mijn eigen elektronica projectjes, mountainbike ik, speel ik klassiek gitaar en brouw ik bier. Die diversiteit, daar hou ik van.”

Wat is typisch Joost?

 
“Dat ik altijd bezig ben met nieuwe dingen. Dat kan gaan om nieuwe programmeertalen leren, nieuwe hobby’s uitproberen of iets heel anders. Als het maar iets nieuws is.

Ik heb dan ook allerlei hobby’s gehad, van modelvliegen tot aikido. Zo’n hobby heb ik een paar jaar en daarna is de lol er voor me af en ga ik op zoek naar iets nieuws.”

Welke persoon zou je ooit eens willen ontmoeten? 


“John Williams. Hij is een bekend klassiek gitarist. Volgens mij speelt hij niet meer, maar ik zou hem heel graag een keer willen zien optreden. 

Ik ga trouwens regelmatig naar klassiek gitaarconcerten. Dat doe ik met mijn vader. Drie keer per jaar gaan we naar het concertgebouw en dat doen we al ruim 20 jaar.”

Op welke persoonlijke eigenschap ben je het trotst?


“Dat ik alles zelf uitzoek. In het verleden was ik vaak de enige programmeur op de werkvloer. Als er iets nodig was moet ik er zelf induiken, niemand kon me daarbij helpen. 

Dat is wel een rode draad in mijn leven. Ik heb niet gestudeerd voor dit werk, maar ben er ingerold en heb alles zelf uitgezocht. En ik ben er wel trots op waar dat me heeft gebracht.”

Wat wilde je worden toen je jong was?


“Paleontoloog of archeoloog. Een heel andere tak van sport, haha. Dat raakte uit beeld toen ik op de mavo zat en mijn vader een keer thuiskwam met een bouwpakket. Dat vond ik zo interessant dat het bleef hangen.

Toch ging ik na mijn studie HTS Elektronica en Telecommunicatie iets heel anders doen. In die tijd was er in de elektronica niet zo veel werk te vinden, maar was er veel vraag naar programmeurs. Zo rolde ik daar in. 

Het was de tijd van de internetbubbel, onwijs leuk. Zo werkte ik een paar jaar bij een bedrijf aan het Museumplein in Amsterdam waar ik websites bouwde voor bedrijven als Motorola, Erikson en Heineken.”

Hoe kwam je bij JASA terecht?


“Op den duur bouwde ik webapplicaties bij een bedrijf. Een leuke baan, maar ik miste de techniek. Ik ben een techneut, maar deed kantoorwerk. Hele dagen achter de computer zitten is echt niet mijn ding.

Ik weet nog goed dat op een Sinterklaasavond de vriend van mijn zus me vertelde over JASA en daar werd ik wel enthousiast van. Toen ik op de website keek zag ik een vacature voor een .NET Developer staan, waar ik meteen op reageerde. Dat was op zondag en maandag ging ik op gesprek. Maandagavond had ik het contract in de mail, zo snel kan het gaan!”

Wat doe je precies bij JASA? 

“Ik programmeer PLC’s (programmable logic controller). Een PLC is de computer die ervoor zorgt dat de verpakkingsmachine zijn werk doet. Zo leest een PLC alle sensoren in en stuurt het alle motoren aan. 

Toen ik hier net werkte werd er een nieuw type machine bedacht, de JASA Sleever. Daar ben ik toen een paar jaar volle bak mee bezig geweest. Ik heb ook veel gereisd om klanten in het buitenland op te zoeken en te helpen.”

IMG_2927

Waar ging de reis dan naar toe?


“Ik reisde voornamelijk binnen Europa, naar Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Maar ik ben ook wel eens naar Amerika afgereisd. Er waren periodes dat ik iedere week wel een paar dagen op reis was, dat vond ik fantastisch. Dat is nu iets minder, hoewel ik vorige maand nog voor een project in Amerika zat.

En we zijn een nieuwe innovatie aan het ontwikkelen voor JASA’s Verticale Verpakkingsmachine, daarvoor zal ik straks ook wel weer op reis mogen.

Daarnaast hou ik me met allerlei projecten bezig, zoals robotlijnen en de Rotary Filler.”

Wat is jouw taak binnen een project?


“Van het begin tot eind ben ik bij een project betrokken, aangezien alles afhangt van de software.

Als we bijvoorbeeld een nieuwe verpakkingsoplossing bedenken, dan gaan we met een heel team aan de slag om dat te realiseren. Naast mij is er onder andere een collega die het mechanische ontwerp van de machine maakt en iemand die het elektrische deel op zich neemt. Ik schrijf de software die het geheel laat doen wat het moet doen. Zonder software gebeurt er niets.”

Hoe zit dat precies? 


“Alles werkt samen. Zo gaan er bij een 
Rotary Filler lege schaaltjes in en komen er volle schaaltjes, gevuld met bijvoorbeeld leafy greens, weer uit. 

Ondertussen gebeurt er ontzettend veel. Zo draaien de cilinders en bewegen de stampers. Ik schrijf de software die daar verantwoordelijk voor is. 

Daarvoor werk ik niet alleen achter mijn bureau, maar ook op de werkvloer. Dat is het leuke aan mijn werk, dat ik ook echt bij de machine sta en met collega’s naar de hardware kijk.“

Wat is het leukste aan je werk?


“Dat er iedere keer weer iets nieuws voorbij komt. Ik ben niet jarenlang bezig met één machine en kleine verbeteringen doorvoeren. Iedere keer wordt er een nieuwe machine of innovatie bedacht, waardoor ik weer vanuit niets begin met programmeren. Dat is fantastisch!”

Wat is de grootste ontwikkeling in de markt geweest die je hebt meegemaakt?


“Duurzaamheid. Een aantal jaren geleden ging het ineens heel snel. Iedereen stapte over op duurzame verpakkingen en wilde 
papieren materialen gaan draaien, op verpakkingsmachines die ze al hadden staan.

Een mooi voorbeeld daarvan is de Bag-2-Paper™. Dat is een innovatie die in 2018 gedaan is op een bestaande verpakkingsmachine. Maar om de Bag-2-Paper™ te kunnen draaien zijn nieuwe updates aan de bestaande software nodig. Veel mensen denken dat in zo’n geval voornamelijk de hardware moet worden omgebouwd, maar een groot deel van de aanpassingen zit hem in de software.”

Heb je nog een voorbeeld? 


“Jazeker, de markt staat nooit stil. Nu hebben we bijvoorbeeld de industrie 4.0. Dat houdt in dat we onze verpakkingsmachines aan het internet koppelen en alle data de cloud in sturen. Daarbij kun je denken aan temperaturen en het aantal keren dat een cilinder heeft bewogen. 

Deze data gebruiken we om voorspellend onderhoud uit te voeren, waarmee we voorkomen dat een verpakkingsmachine stil komt te liggen door een defect. Want stilliggen kost een hoop geld.“

Wat weten mensen niet over jouw functie? 


“Dat ik op afstand een monteur kan helpen. Soms staat een monteur bij een klant en kan hij niet achterhalen wat het probleem is. Dan log ik via mijn computer in op de machine, kijk ik op afstand met de monteur mee, en kan ik aanwijzingen geven of iets aanpassen in de software.”

Hoe zie je je komende jaren bij JASA voor je?


“Ik ben een techneut in hart en nieren en wil altijd met mijn handen blijven werken. Dat houdt ook in dat ik geen managementfunctie ambieer, maar blij ben waar ik zit. De uitdaging zit hem voor mij dus niet in de carrière, maar in mijn werk. 

Er blijven altijd dingen veranderen binnen het bedrijf, waardoor er ook steeds iets nieuws op mijn pad komt. En ja, nieuwe dingen doen vind ik het leukste wat er is!”

 

Gerelateerde artikelen