Of manueel werk helemaal gaat verdwijnen kunnen we niet zeggen, maar anno 2019 zoeken steeds meer bedrijven naar alternatieve geautomatiseerde opties. En dat is precies waar de afdeling Engineering zich mee bezighoudt. Arie Geluk (45), Manager Projects en Solutions, vertelt: “De afdeling Engineering werkt een specifieke klantvraag uit in de best mogelijke technische oplossing, uiteraard gebaseerd op de verwachting van de klant.”
Mountec meets JASA
Arie loopt al zeventien jaar rond bij JASA, voorheen bij zusteronderneming Mountec. “In 2009 is Mountec geïntegreerd in JASA, we zaten toen al in hetzelfde pand. Bij Mountec werkte ik als Projectleider in een kleiner team, en zat ik veel in het buitenland. Het was even wennen aan de dynamiek van JASA - wat toen al een groter bedrijf was - waardoor de lijntjes minder kort waren.” De dynamiek in het bedrijf is anders, maar ook bij JASA gaat Arie aan de slag als Projectleider waardoor zijn werkzaamheden hetzelfde blijven.
Reorganisatie bij JASA
In het jaar dat Mountec bij JASA integreert, krijgt het bedrijf met de crisis te maken. “Het was een heftige tijd waarin twee keer een behoorlijke reorganisatie werd doorgevoerd.” Dat maakt dat Arie een aantal moves maakt binnen de organisatie. “Ik werd bijvoorbeeld gevraagd om tijdelijk de functie Werkvoorbereider Inkoop op te pakken, en vervolgens om Operationeel Management op me te nemen, tot ik weer terugging naar de projectleiding.” Na alle omzwervingen komt Arie in zijn huidige functie terecht: Manager Projects en Solutions.
Arie belandt zo’n drie jaar geleden in deze functie, als er een splitsing in het bedrijf wordt gemaakt tussen enerzijds standaard machines en JASA International, en anderzijds JASA Solutions. “We hadden de crisis achter de rug en JASA groeide behoorlijk. Omdat er een heel andere dynamiek aan de kant van de projecten nodig is dan bij de standaard machines, hebben we daar twee sporen van gemaakt.” Door die splitsing is de taakverdeling nu veel duidelijker. “Voorheen zaten alle Engineers samen in een kantoor en deden zij zowel een stukje ontwikkeling, als een stukje engineering voor standaard machines. De nieuwe scheiding brengt structuur aan.”
JASA's Engineering Team
Het Engineering team is behoorlijk groot. “We hebben twee Solution Engineers die de voorcalculatie maken, omdat het bij de realisatie van het project belangrijk is dat we spiegelen aan wat we vooraf hebben ingecalculeerd.” Daarnaast bestaat de club uit iemand die het bedrijfsproces continu in de gaten houdt, vier Mechanische Engineers, twee man Elektrische Engineering, iemand voor Software en een man voor Hardware, een Werkvoorbereider die tevens de Inkoop doet, en vier Projectleiders. En wat doet Arie? “Ik hou de helicopterview over alle projecten die lopen, en stuur de mensen op de afdeling Engineering aan.”
Een stijgende lijn
JASA gaat voor stijgende lijnen, en die zijn ook bij Engineering te zien. “Op alle vlakken zie ik verbeteringen, wat mede komt door de structurering van onze bedrijfsprocessen. We kijken naar hoe het proces eruit moet komen te zien, en hoe we tot de realisatie van een proces komen. Ook analyseren we hoe we de vooraf beloofde kwaliteit waarborgen.”
De markt vraagt om een stukje professionalisering, waarbij twee punten enorm belangrijk zijn: voedselveiligheid en machineveiligheid. “ Daar hebben wij dan ook onze focus liggen. De machinerichtlijnen bestaan uiteraard al jaren, maar de onderbouwing ervan is tegenwoordig een stuk belangrijker.” De markt professionaliseert, en JASA wil daarbij aanhaken en vooruitlopen. Ook op het gebied van industriële automatisering. “Ja, en dat gaat met vallen en opstaan, haha. Maar we maken grote stappen vooruit.”
Industriële automatisering
Om voorloper te zijn in de industrie wordt gekeken wat er op de markt speelt en verandert. “In de AGF-sector wordt personeel een knel-factor. Er wordt nog behoorlijk wat manueel werk verricht in de verpakkings-business, en er komt nu steeds meer vraag naar automatisering van bepaalde handelingen.” Zo staat er vaak iemand aan het eind van de verpakkingslijn die de verpakte producten manueel in kratjes doet. Ook lezen mensen bij de sortering vaak met de hand uit. “Er zijn oplossingen voor om ook dat stukje te automatiseren.”
Enorme ambitie
“Er zijn genoeg uitdagingen, maar dat is het mooie en dynamische aan dit bedrijf. We hebben een enorme ambitie, die volgens mij gezond en realistisch is.” En de afdeling blijft bezig met vooruitgang. “Een van de speerpunten binnen Engineering is om binnen projecten een bepaald niveau van standaardisatie te behalen. Waar voorheen gezegd werd ‘Wij doen alles en we kunnen alles’, willen we nu veel gerichter keuzes gaan maken in wat we zelf gaan ontwikkelen, waar we een strategische partner voor zoeken, of waar we tegen een klant zeggen dat we het niet doen.”
Teamverband
JASA heeft duidelijke doelen. “We streven ernaar om door middel van standaardisatie te zorgen dat we zo effectief mogelijk gaan werken.” Ook Arie heeft heldere doelen en prioriteiten: “Wat ik zelf vooral heel belangrijk vind is het teamverband. Dat mensen zich echt op hun plek voelen. Dat is als manager mijn hoofdtaak: om het beste uit iedereen naar boven te halen en te zorgen dat iedereen op de goede plek zit.”
Bekijk hier al het andere nieuws over de AGF sector.
Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Contact_NL
"*" geeft vereiste velden aan