Hoe recycle ik mijn afval en spullen? En wat moet ik met al dat materiaal dat ik niet meer nodig heb? Bijna alles kan kapot. Als je geen verzamelmanie hebt, zul je af en toe naar de afvalbak moeten gaan.
Anno 2019 is Marie Kondo een ware beroemdheid en minimalisme een heuse trend. Ontspullen, weggooien, zuiniger zijn en minder kopen, het is helemaal van deze tijd.
De kunst van het afval recyclen
Als je dan besloten hebt je huis uit te mesten, lijkt de moeilijkste beslissing gemaakt. Vuilniszak in de aanslag en het grote ontspullen is begonnen. Maar HO STOP! Dit klinkt zo makkelijk. Maar in de praktijk blijkt goed recyclen nog een hele kunst. Voor ons dagelijkse afval komt dat omdat producenten hun verpakkingen vaak combineren met verschillende materialen.
Net een lekkere Caesar salade gegeten? Of die overheerlijke Sushi Nori? Wat doe je dan met het bakje? Dat zijn namelijk al twee verschillende soorten plastic. En de sleeve bestaat meestal alleen uit papier, maar soms is het met een plastic laagje bedekt. En dat moet je dus in een andere afvalbak stoppen…
JASA gaat de uitdaging van recycling graag aan
Wij zijn net bij de HuisVuilCentrale in Alkmaar geweest, om eens een goed beeld te krijgen van wat er nou eigenlijk gebeurt nadat we ons bakje in de pedaalemmerzak hebben gegooid. En wat bleek: er ging een riekende wereld van recycling voor ons open. Wat een mogelijkheden, wat een inspiratie! Een verslagje vind je hier! Â
De one & only JASA afvalrecyclelijst
JASA wil jou graag helpen, en in deze lijst leggen we je uit waar je op moet letten als je gaat recyclen. Hoe kan je het materiaal herkennen, en wat moet in welke afvalbak voor een snelle kick off van de ultieme afvalrecycling? Hier hebben we nog een echte coach voor je die de hieronder beschreven materie nog wat nader uiteenzet.
- Glas, misschien wel de meest makkelijke uit het rijtje. Heb je een feestje gehad? Die flessen moet je met je hamerhoofd toch echt even in de glasbak doen. En ook de groene potten waar je augurken uit komen, of die gebroken flutes van de prosecco: in de glasbak ermee!
- Drinkpakken. Melk, chocomel, yogurt. Allemaal zijn ze vocht- en luchtdicht gemaakt door een plastic coating aan de binnenkant. Dat laminaat - zo heet dat- is af te breken en te recyclen voor plastic. In de plastic bak dus! Schroef wel de dop van het pak af, die mag bij het restafval omdat hij bijna altijd van rubber is.
- Plastic bakjes. Die Caesarsalade, je sushi van de take-out Japanner: het komt in een plastic bakje. Soms kun je ze zelf nog een keer gebruiken als je ze goed wast, maar de meeste belanden, na je eenmaal van dienst te zijn geweest, in de afvalbak. De plastic afvalbak welteverstaan.
- Afdekfolies. En dan zit er op die salade nog een folietje, om alles lekker fris en schoon te houden. Dit kan gerecycled worden als je het bij het andere plastic gooit.
- Plastic zakjes. Het is natuurlijk beter om helemaal geen plastic zakjes te hebben en een duurzame stoffen boodschappentas te gebruiken. Of appels in een tray met een papieren sleeve eromheen te kopen in plaats van in een zakje. Maar je brood wordt ook nog vaak in een oldskool plastic zak verpakt. In de plastic afvalbak ermee!
- Doypacks. De meeste Doypacks bevatten plastic. De Doypack kenmerkt zich namelijk door een luchtdicht of hersluitbaar principe, en bevat dus bijna altijd plastic of gelamineerd papier. Dat hoort bij het plastic afval!
- Petflessen. Overduidelijk plastic, en vaak ook inwisselbaar voor harde knaken bij de winkel waar je ze gekocht hebt.
- Papier. Kan in de papierbak. Tenzij je er vis in vervoerd hebt, je neus ermee gesnoten hebt, of er de ramen na het lappen mee hebt gedroogd. De vezels in het papier zijn dan zo aangetast dat er niets meer mee te beginnen valt. Dan kan het bij het restafval.
- Papier met een coating. Sommige sleeves, fancy tasjes van die designwinkel om de hoek, de cover van je glossy, of chique glimmende papieren pakken. Vaak zit er plastic in en moet het in de plastic bak. En als dit niet het geval is staat het meestal op de verpakking vermeld.
- Karton. In de papierbak. Mits je die verhuisdoos niet drie jaar onder een lekkend dak hebt gezet. Dan is die helaas niet meer te hergebruiken en kan je hem beter bij het restafval gooien.
- Batterijen en accu’s of nagellak. Chemisch. Ieuwww… Echt alleen maar bij de supermarkt of je gemeentehuis inleveren in de daarvoor bestemde bakken. Ook rijden er op vaste tijden auto’s rond die je harde metalen bij jou thuis ophalen.
- Je shampoofles of dagcrème pot. Plastic of glas. De dop is vaak van plastic. Dus check dit even en wandel naar de juiste bak. De etiketten op glas en plastic worden overigens in het proces vernietigd. Voor de echte recycle die-hard: week die etiketten eraf en gooi ze weg bij het restafval.
- Aardewerk. Scherven brengen geluk. Maar waar breng je ze na dat geluk naartoe? Bij het restafval, aardewerk mag niet in de glasbak!
- Groente, fruit en tuinafval. Je kan natuurlijk je eigen compost maken. Maar dat is niet altijd aan te raden als je geen enorme lap grond hebt... Je kan het allemaal in de GFT bak gooien die op gezette tijden geleegd wordt. Helaas is dit vooral in de grote steden nog niet zo ingeburgerd, dan gooi je het gewoon bij het restafval.
- Je oude tv, strijkbout of laptop. Inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Of kijk hier waar je oude elektra nog meer kan inleveren.
- Meubels. De kringloopwinkel is natuurlijk een uitkomst, maar is je bank al zo doorgelegen dat je hem met goed fatsoen niet meer aan iemand anders kan aanbieden? Zet het bij het grofvuil en de gemeente komt op gezette tijden langs om het op te halen.
- Kleding & linnen. Je oude kleding en linnen kan je natuurlijk bij de kringloop afgeven. Ook staan er bakken om deze kleding te hergebruiken. Alleen zit daar ook weer een rauw randje aan, omdat de kleding naar derde wereldlanden wordt geëxporteerd en dat dan weer de ontwikkeling van micro economieën daar tegenhoudt. Lees meer over het vintage paradijs in Nairobi.
Afval recyclen is een kunst. Je kunt natuurlijk alles bij elkaar in de vuilnisbak gooien, dan wordt een groot deel alsnog gesorteerd. Maar ook dat kost extra energie en dat is, jawel helaas, een extra belasting voor de aarde. JASA Packaging Solutions gebruikt deze inzichten om weer nieuwe manieren van verpakken te ontwikkelen die beter aansluiten bij het recycling proces.
Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Contact_NL
"*" geeft vereiste velden aan