2020 naar 2023

Terugblik 2020: het jaar van internationalisatie en robotisering

Het was een bewogen jaar vol uitdagingen, maar JASA kijkt ook terug op 2020 als het jaar van internationalisatie en robotisering. Eduard de Haan, CEO van JASA: “Ondanks de moeilijke situatie rondom COVID-19 waren er veel hoogtepunten voor JASA, waaronder de opening van de vestiging in Duitsland, het grote succes van de vestiging in Amerika, de realisatie van klantprojecten met pick- en place robotisering en het automatiseren van processen.”

Het eerste kwartaal: de Fruit Logistica

2020 begon met een prachtig hoogtepunt: de Fruit Logistica. Eduard: “In Berlijn lanceerden we twee nieuwe verpakkingen. We lieten zien dat met onze JASA Sleever razendsnel kiwi’s, tomaten, appels en vele andere producten in een kartonnen schaal verpakt kunnen worden met een papieren sleeve eromheen.” 

Ook werd de Bag-2-Paper™ opnieuw gedemonstreerd. Doordat het principe van sealen is losgelaten heeft de verpakking geen plastic coating aan de binnenzijde. Plasticvrij dus! JASA is meer dan trots op deze gepatenteerde technologie. De Bag-2-Paper™ heeft ondertussen al drie (!) awards binnen gesleept: de NL Packaging Award 2019, de Worldstar Packaging Award 2020 en de WorldStar Sustainability Award 2020. “Deze duurzame papierverpakkingen zijn in Amerika enorm aangeslagen, maar ook op het Europese vasteland beginnen de papierverpakkingen een groot succes te worden.”

Internationalisatie en robotisering

Het tweede kwartaal: COVID-19

De pandemie zette ook JASA voor nieuwe en grote uitdagingen. “We stelden het Impact to Corona Crisisplan op. Hierin stonden allerlei maatregelingen zoals thuiswerken, de inrichting van het pand om anderhalve meter afstand te kunnen houden, plastic schermen, enzovoorts.” Binnen JASA is het aantal coronapatiënten gelukkig beperkt gebleven. Wel merkte JASA de impact van COVID-19 op haar omzet. “Internationaal hadden we te maken met een dip in de verkoop via dealers. Maar tot onze grote verrassing haalden we een paar hele mooie grote projecten binnen, voor onder andere tapas, kipnuggets, tomaten en garnalen.” JASA kreeg opdrachten uit Duitsland, Nederland en zelfs vanuit Maleisië.

Het derde kwartaal: robotisering

Een belangrijke ontwikkeling in 2020 was het definitieve besluit om een derde machinegroep te starten: robotcellen en robotlijnen. “Hier hadden we een hele belangrijke launching customer. Er liggen er nu pizza’s van de Koninklijke Vezet in de Albert Heijn met veel minder verpakkingsmateriaal.” In 2021 gaat JASA een volwaardige businessgroep maken van de robotcellen en robotlijnen. 

Ook werd in de zomermaanden de vestiging in Duitsland opgestart. Nergens in Europa groeit de samenstelling van de huishoudens zo snel naar één- en tweepersoonshuishoudens als in Duitsland. Daarmee groeit ook de vraag naar ready to eat verpakkingen, maaltijdpakketten, gesneden fruit, en maaltijdsalades. Als expert in het verpakken van convenience producten lagen er dus kansen voor JASA in Duitsland. Die greep JASA aan.

Als derde speelde een ander hoofdthema: het optimaliseren van processen. Zo stapte JASA over op Insightly en werden primaire processen geautomatiseerd om bij te dragen aan de professionaliteit van JASA als maakbedrijf.

Het vierde kwartaal: de afsluiting van het jaar van internationalisatie en robotisering

In het laatste kwartaal van 2020 stond in het teken van het succes van Amerika. “Het is een prestatie van formaat dat de omzetbijdrage van Amerika in twee jaar tijd gegroeid is tot 25% van het totaal van JASA.” Er zijn in Amerika prachtige grote orders binnengehaald voor leafy greens, en Sleever lijnen voor onder andere kiwi’s. Ook blijven de prijzen binnenstromen: in Amerika werd de Produce Business Innovation Award binnengesleept. Verder werd in het laatste kwartaal de herimplementatie van automatisering verder uitgewerkt, waardoor de processen binnen JASA in de komende jaren meer klantgericht en efficiënter moeten verlopen.

Vooruitblik: 2021

2020 was dan een bijzonder jaar vol uitdagingen en hoogtepunten, ook voor 2021 heeft JASA genoeg op de planning staan.

Internationalisatie en robotisering

Groots afscheid

Na 36 jaar zijn hart en ziel in het bedrijf te hebben gelegd neemt Piet per 31 december 2020 afscheid van zijn bedrijf. “Piet heeft een fantastische onderneming opgebouwd waar hij heel erg trots op mag zijn. Ook is hij uitgegroeid tot de meest bekende verpakkingsdirecteur in de Nederlandse AGF-wereld.” Hij zal gemist worden bij JASA. Bij het afscheid van een oprichter hoort vanzelfsprekend een groots afscheid. “Helaas is dat niet mogelijk in deze tijd. Daarom is besloten om bij de eerstvolgende virusvrije gelegenheid, waarschijnlijk de Fruit Logistica 2022 in Berlijn, met een borrel en heel veel klanten, dealers en andere dierbaren uit het vakgebied, te proosten op het afscheid van Piet.”

Website 3.0

Hoewel de oorsprong van JASA te vinden is in de groentesnijderij, bedient JASA nu ook andere branches. “Naast aardappelen, groenten en fruit spelen producten als vlees, vis, kip, tapas en maaltijdsalades een steeds belangrijkere rol in onze business. Daar hebben we onze website nu op ingericht.” In 2020 is het begin gemaakt voor de nieuwe website. Er staan nu landingspagina’s per productgroep op de site. In 2021 wordt dit verder uitgerold tot de website 3.0.

Vijfde jaar in het vijfjarenplan

Om de efficiency en kwaliteit van JASA te optimaliseren, wordt er het komende jaar nog meer focus gelegd op de principes rondom Lean en QRM. “JASA werkt al conform de principes van lean en QRM, maar in 2020 willen we dat verder aanscherpen om vooruitgang te blijven boeken.”

Internationalisatie en robotisering

Continu verbeteren

“We verkeren in de gelukkige omstandigheden - waar we ontzettend dankbaar voor zijn - dat we van al onze klanten veel opdrachten krijgen. Dat stelt ons in staat om in 2021 onze organisatie en onze machines continu te blijven verbeteren.” 

In 2021 wordt een Sleever voor skinpacks gelanceerd. “Daarmee zal de Sleever een nog breder bereik hebben. De multifunctionele modulaire machine is breed inzetbaar op het gebied van vlees, vis, tapas, kersen, peren, tomaten, en nog veel meer.” En vanaf nu dus ook voor skinpacks. 

“Wat verder nog verbeterd zal worden zijn de vestigingen, die zullen we verder uitbouwen.” Zo worden de panden in Alkmaar in 2021 opgeknapt. Deze krijgen comfortabele werkplekken en een modernere uitstraling.

Robotlijnen & een nieuw besturingssysteem

Na de succesvolle oplevering in 2020 zullen de robotlijnen van JASA in 2o21 groots worden gelanceerd. “Daarbij gaan we een nieuw besturingssysteem introduceren op basis van industrie 4.0 uitgangspunten. Een belangrijk onderwerp daarbij is dat we voor alle nieuw ontwikkelde machines slijtage-onderdelen van sensoren gaan voorzien en machines online toegankelijk worden. Door die combinatie kan op afstand worden ingelogd en gecontroleerd worden in welke staat de onderdelen verkeren.” Zo werkt JASA toe naar predictive maintenance. Hier zetten ze bij JASA zelfs een software afdeling voor op. “Hiermee anticiperen we op de toenemende vraag naar machinegegevens, zorgen we voor hogere OEE-scores, en worden machineparken geoptimaliseerd met een nieuw besturingsplatform. Verder laten we ons verrassen wat het nieuwe jaar gaat brengen!”

Heeft u interesse in de verpakkingsoplossingen van JASA? Neem vooral contact met ons op, we beantwoorden graag al uw vragen en denken altijd met u mee over de beste verpakkingsoplossing voor uw product.

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer