Sandra Pannekeet en Joost Somford naar Amerika voor familiebedrijf JASA

Familiebedrijf JASA goes USA

Achter de schermen was de voorbereiding al een jaar bezig. Maar nu gebeurt het dan ook echt: familiebedrijf JASA goes USA! Na ruim 33 jaar vanuit Nederland geopereerd te hebben, met internationale klanten, is het avontuur naar Amerika een grote mijlpaal in de geschiedenis van JASA.

JASA Inc. is gesticht op 28 maart 2018. Dat is precies 33 jaar na het oprichten van het huidige JASA in 1985 én op de verjaardag van Sandra. Afgelopen zondag 28 oktober vertrokken Joost Somford, Sandra Somford-Pannekeet en hun kinderen naar Richmond Virginia om daar van start te gaan met de Amerikaanse vestiging van het verpakkingsbedrijf.

Waarom familiebedrijf JASA voor Richmond koos

Na veel onderzoek is gebleken dat Richmond een goede locatie is. "Het leefklimaat is daar heel prettig", legt Sandra uit. "De infrastructuur en scholen zijn daar bijvoorbeeld heel erg goed. En de mensen zijn hoogopgeleid, dus het is makkelijk om daar goed personeel te vinden."

Richmond stond van origine bekend om zijn grote tabaksindustrie. Hoewel er niet meer zoveel tabak verkocht wordt, is de verpakkingsindustrie in het gebied nog steeds erg groot en zitten er veel verpakkingsbedrijven. Het gebied heeft veel potentiële klanten, iets wat voor JASA ideaal is. "Er zitten ook veel Nederlandse bedrijven in die regio", legt Sandra uit. "We hebben daar toen we er in de zomer waren met veel van deze bedrijven gesproken om tips en informatie in te winnen. Daarnaast is het aan de oostkust, wat weer gunstig is voor de communicatie met Nederland."

Afgelopen zomer waren Joost en Sandra met de kinderen een paar weken naar Amerika om hun nieuwe thuis alvast goed te verkennen. Ze konden niet anders concluderen dan dat Richmond een hele fijne plaats was. "Wat een prachtige stad met fijne mensen. We voelen ons zeer welkom en tot nu toe alleen maar een bevestiging dat we de juiste keus maken", aldus Joost.

Sandra Pannekeet met kinderen in Richmond

Familiebedrijf JASA naar Amerika

Als het gaat om verpakkingsinnovatie loopt Europa voorop, maar de verpakkingsindustrie in Amerika zit in de lift en er wordt gewerkt om daar te innoveren. Daarin zag JASA een kans om de Sleever direct op de markt te brengen in plaats van via de dealers.

“We hebben al jarenlang business in Amerika”, legt Sandra uit. “We hebben daar bijvoorbeeld drie dealers die onze verticale machines verkopen. “Deze zullen we natuurlijk blijven ondersteunen. Zo stonden twee van onze dealers in oktober op een grote verpakkingsbeurs in Amerika. Joost en Wim zijn naar Amerika gevlogen om samen met de dealers op de beurs te staan om de dealers te ondersteunen.”

Het vertrek naar Amerika was ook een goede reden om mee te doen aan het Oranje Handelsmissiefonds, die JASA dit jaar gewonnen heeft. Samen met 10 andere Nederlandse bedrijven krijgen ze extra begeleiding tijdens het opzetten van JASA USA.

"Het voelt heel natuurlijk om naar het buitenland te gaan", zegt Sandra. "Ik vind het heel bijzonder om JASA op deze manier voort te zetten en iets nieuws op te bouwen in Amerika. Natuurlijk hebben we veel kennis en ondersteuning uit Nederland en dat geeft veel vertrouwen. Maar dan nog is het heel gaaf om dit te mogen doen. En het is heel fijn om te kunnen zeggen dat we een familiebedrijf zijn. Dat opent in Amerika veel deuren."

"Het besluit om naar Amerika te gaan was vrij snel gemaakt", vertelt Sandra. "Omdat we zelf gaan en de machines vanuit Nederland komen, is de investering redelijk laag en de controle vrij eenvoudig." Daarbij komt ook nog dat de Amerikaanse markt erg groot is, waardoor de investering ook interessanter werd. "Momenteel gebeurt er veel in Amerika op het gebied van automatisering", legt Sandra uit. "Er wordt veel vernieuwd en ontwikkeld, dus dit was voor ons het juiste moment om in te stappen. De R&D-afdeling blijft voorlopig in Nederland zitten, alle innovaties blijven uit Europa komen."

Sandra Pannekeet en Joost Somford naar Amerika voor familiebedrijf JASA

Een Nederlands familiebedrijf in Amerika

"Eerst zouden we vanuit huis beginnen en later een kantoor zoeken", vertelt Sandra. "Maar we willen serieus beginnen, dus we hebben toch gekozen om een pand te huren. We gaan beginnen als verkoopkantoor en er komen demomachines te staan die vanuit Nederland komen." Momenteel hebben Joost en Sandra een kantoor-en warehouse op het oog op Whitepine Road in Chesterfield, Richmond, VA.

Hier in Nederland zijn we platte organisaties gewend waarbij we heel open met elkaar omgaan en waarbij je alles tegen elkaar kunt zeggen. Iedereen mag een eigen mening hebben. In de USA is dit veel meer hiërarchisch ingericht. "Ik denk dat de Nederlandse bedrijfscultuur een voordeel is in Amerika", zegt Sandra. "We gaan heel open met elkaar om en zijn heel eerlijk en direct. Daarnaast is het zijn van een familiebedrijf ook een groot voordeel in Amerika. Daar willen mensen graag mee en voor werken."

Het is een frisse wind in Amerika die veel mensen kunnen waarderen en waar Sandra en Joost erg naar uit kijken: "We kijken uit naar dit nieuwe avontuur, zowel voor onszelf als voor JASA."

Bekijk hier al het andere nieuws over de AGF sector.

 

Nieuwe kantoor van JASA in Amerika

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer