duurzaam verpakken JASA's Bag-2-Paper™

Duurzaam verpakken met Bag-2-Paper™

De ontwikkeling van een nieuwe, innovatieve oplossing

Duurzaam verpakken met papieren verpakkingen op een vernieuwende en innovatieve manier. Dat was het doel toen JASA begon aan het ontwikkelen van Bag-2-Paper™. “Tot nu toe hadden papieren verpakkingen altijd een plastic coating aan de binnenkant. Met Bag-2-Paper™ stappen we daarvan af”, zegt Hendrik van den Berg, R&D directeur. Dit is een revolutie op het gebied van duurzaam verpakken.

duurzaam verpakken JASA's Bag-2-Paper™

Een nieuwe manier van sluiten, zonder te sealen

Traditionele papieren verpakkingen bevatten allemaal een sealbare coating. “In de verpakkingsindustrie denken we altijd na over het sealen van onze verpakkingen”, zegt Hendrik. “Maar papier is een isolator, dus het kost heel veel energie om die coating te sealen en de verpakking daarna weer af te koelen.”

Toch is iedereen nog steeds op zoek naar iets wat sealt. “Papier is van zichzelf niet luchtdicht en sommige producten kunnen wel iets van vocht hebben. Met ons huidige concept kunnen we op zoek naar biologische afbreekbare coatings zonder seal eigenschappen die dit mogelijk maken zonder te sealen”, aldus Hendrik.

Voordat JASA op de huidige manier van sluiten uitkwam, passeerden verschillende dingen de revue. “We hebben nagedacht over hotmelt,” zegt Hendrik. “Maar ook dat moet verwarmd worden en daarna weer afkoelen. Daarnaast is dat moeilijk om voedselveilig te krijgen. Uiteindelijk hebben we alles op een rijtje gezet om te kijken hoe we de papieren zakken het beste kunnen sluiten. Zo zijn we op de huidige manier van label sluiten terecht gekomen. Maar het eureka-moment kwam nog steeds wel op een moment dat ik niet kon slapen”, lacht Hendrik.  

Doordat de verpakkingen niet geseald worden, is het mogelijk om met de Bag-2-Paper™ machines razendsnel te verpakken. Deze nieuwe vorm van duurzaam verpakken maakt gebruik van labels met voedselveilige lijm waarmee je op hoge snelheid verpakkingen kunt sluiten. Het label wordt over de gaten in de verpakking geplaatst voordat deze rondom de vulbuis gesloten wordt. Daarna drukt een speciaal sluitmechanisme de verpakking en de label samen en wordt de verpakking losgesneden.

duurzaam verpakken JASA's Bag-2-Paper™

Verticaal verpakken: verduurzaming van verpakkingen

Doordat de nieuwe Bag-2-Paper™ verpakking met de recyclestroom mee kunnen is de verpakking 100% geschikt voor recycling. De Bag-2-Paper™ verpakkingen kunnen bij het oud papier gedaan worden en gerecycled worden. Wat weer goed is voor de circulaire economie. Daarnaast zorgt het gebruik van minder plastic ervoor dat er minder plastic weggegooid wordt, wat weer goed is voor het milieu en de huidige problemen rondom plastic soep.

Omdat de Bag-2-Paper™ technologie gebruikt wordt op een verticale verpakkingsmachine, worden de producten op hoge snelheid verpakt. Doordat er geen hitte wordt gebruikt om de verpakkingen te sluiten zijn de Bag-2-Paper™ machines ook nog eens energiezuinig.

Momenteel is Bag-2-Paper™ vooralsnog te gebruiken voor het verpakken van onbewerkte aardappels, uien, knoflook, sjalotjes, noten, en bollen. Echter dit is nog maar het begin op het gebied van duurzaam verpakken voor JASA.

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer