Als het gaat om verpakkingen zijn duurzaamheidstrends een hot topic. Er wordt gezocht naar milieuvriendelijke opties die ook nog eens gemakkelijk zijn voor de consument. Dit is iets wat JASA nauw in de gaten houdt en zelf ook volop mee bezig is. Daarom informeren wij u graag over de duurzaamheidstrends in de verpakkingswereld en hoe onze nieuwste innovaties inspelen op deze trends.
Duurzaamheidstrend #1: Minder plastic verpakkingen
Plastic soep, duurzaamheid, we worden er tegenwoordig bijna dagelijks mee geconfronteerd in het nieuws. Supermarkten willen dan ook dat er, waar mogelijk, meer duurzame verpakkingsoplossingen komen voor alle producten.
Verpakkingen minimaliseren
In februari 2019 stond in het nieuws van agf.nl dat supermarkten het aantal verpakkingen met 20% willen verminderen in 2025. Albert Heijn meldde al eerder dat zij streven om in 2025 zelfs 25% minder plastic te gebruiken. Packonline.nl meldt zelfs dat van de verpakkingen die nog gebruikt worden in 2025 voor 95% uit recyclebaar materiaal moet bestaan. Daarnaast moet het gebruikte plastic verpakkingsmateriaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan en moet zowel papier als karton 100% gecertificeerd zijn. Dit alles staat vastgelegd in het Plastic Pact dat staatssecretaris Van Veldhoven in februari 2019 presenteerde. Daarin staat ook de wens dat Nederland in 2050 volledig circulair is.
Of het haalbaar is om alle verpakking in 2025 recyclebaar te hebben is nog maar de vraag. Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen WUR stelt van niet in een artikel op nederlandvoedselland.nl. Volgens hem hebben we nog tientallen jaren te gaan voor we de juist oplossing hebben gevonden voor het recyclen van plastic. Daarnaast stelt van Velzen dat het plastic soep probleem komt door een falend afvalsysteem in 95% van de wereld. Dit gaat met name om de landen waar er geen afvalinstallaties zijn, het afval op een hoop gegooid wordt en een regenbui het meevoert naar zee. Het belangrijkste blijft dus nog steeds, verminderen en hergebruiken.
Hulp met recyclen van verpakkingen
Het CBL meldt dat op alle eigen merk producten in de supermarkt logo’s komen waarop staat hoe de consument de verpakkingen het beste weg kan gooien of recyclen. Ook de weggooiwijzer van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) helpt hierbij.
We gaan dus met z’n allen op zoek naar verpakkingsoplossingen met minder verpakkingsmateriaal en recyclebare opties. Bijvoorbeeld door dunnere folies te gebruiken of deksels te vervangen met een top seal. Dit scheelt al gauw 30% verpakkingsmateriaal. Minimaliseren is hier het sleutelwoord.
Plastic in de natuur
De verschuiving naar het gebruik van minder plastic verpakkingen is nodig omdat er jaarlijks 300 miljoen ton plastic wordt gemaakt waarvan de helft maar een keer gebruikt wordt. Het is zelfs zo dat ongeveer 40% van al het plastic gebruikt wordt voor verpakkingen. Een groot deel daarvan komt in de natuur en de oceanen terecht en vormt de basis voor de beruchte plastic soep.
In eerste instantie richten de supermarkten zich op de verpakkingen van verse groenten, aardappelen, en fruit. Bent u al bezig met het minimaliseren van uw verpakkingen? JASA biedt verschillende oplossingen voor het verwerken van verschillende verpakkingen en verpakkingstypes. Onze machines kunnen allerlei soorten folies aan, waaronder ook de dunnere varianten.
Duurzaamheidstrend #2: Meer recyclen
Plastic soep is terecht een zorgelijk probleem, want er wordt nog te weinig plastic hergebruikt. Terwijl juist het recyclen van plastic kan zorgen dat ook plastic op een duurzame manier gebruikt wordt. Het gebruik van plastic verpakkingen bij groenten en fruit heeft namelijk wel degelijk een functie. De plastic verpakking zorgt er namelijk voor dat groenten minder snel bederft.
Waarom verpakken we voedsel?
Het verpakken van groenten en fruit zorgt ervoor dat de producten langer houdbaar is, maar ook dat het niet beschadigd tijdens het transport proces. Afhankelijk van de groenten, gaan verpakte groenten tot drie keer langer mee vergeleken met onverpakte groenten. Daarnaast worden de verse groenten ook nog eens schoon en voedselveilig verpakt.
De volgende video geeft een goed beeld van het nut van de verpakkingen:
Verduurzamen van plastic door recyclen
Door het efficiënter gebruik van verpakkingsmateriaal, waardoor er minder plastic wordt gebruikt en het opzetten van een goede recyclestroom voor plastic kunnen we de strijd aan gaan met plastic soep. Zo is Attero in Wijster een heel mooi voorbeeld van een moderne installatie om plastic te scheiden. Hiermee is het heel gemakkelijk om het plastic zo monogaam mogelijk te houden. “De installatie bevat scanners die het DNA van het plastic scannen”, vertelt Hendrik van den Berg, R&D directeur. “Hiermee kun je zorgen dat plastic goed gesorteerd wordt. Dan kan het makkelijker omgesmolten worden tot nieuwe verpakkingen en andere producten.” Wij zijn zelf op bezoek geweest bij de Huisvuil Centrale in Alkmaar om te kijken hoe het recycleproces daar in z'n werk ging.
Door het beter recyclen wordt de circulaire economie gestimuleerd. Dat houdt in dat er minder energie nodig is om verpakkingen te maken - het materiaal bestaat immers al. Daarnaast zorgen we er op die manier voor dat er minder plastic verpakkingen en ander afval in de natuur terecht komt. Hendrik: “Misschien is het een idee om met plastic verpakkingen ook een soort statiegeldsysteem te creëren waardoor het inzamelen en recyclen van plastic gestimuleerd wordt.”
Upcyclen
Naast recyclen is een andere optie het upcyclen van materialen. Hierbij wordt er gerycled op zo'n manier dat er een eindproduct ontstaat die van hogere kwaliteit of meer waarde is dan het origineel. Wij schreven een artikel over onze 5 favoriete plastic upcycle producten.
Duurzaamheidstrend #3: Papieren verpakkingen
Vanuit de markt zien we steeds meer een vraag naar meer papieren verpakkingen zodat deze mee kunnen met de recyclestroom. Steeds meer mensen zien het belang van duurzaam verpakken. Omdat papier gemakkelijker afbreekbaar is dan plastic, wordt dit gezien als dé oplossing voor plastic soep. Daarnaast is het recyclen van papier veel meer ingeburgerd dan het recyclen van plastic.
Papier recyclen in cijfers
In 2017 werd er volgens Papier Recycling Nederland (PRN) 1262 kton papier gebruikt voor verpakkingen. Daarvan wordt 1099 kton gerecycled, een goede 87% dus! Uit onderzoek van het PRN is gebleken dat in 2015 er een gemiddelde was van 1,59% productvreemde vervuiling. Kortom, papier heeft een positieve impact als het gaat om milieuvervuiling.
JASA’s innovatieve duurzame verpakkingen: Bag-2-Paper™
Om aan te sluiten bij de wensen en eisen van de consument ontwikkelde JASA een nieuwe innovatieve en 100% papieren* verpakking: Bag-2-Paper™. Met de nieuwe papieren verpakkingen bieden we een alternatief voor de traditionele plastic verpakkingen. Daarnaast geven we de consument de optie om voor een duurzamere verpakking te kiezen en zo het gebruik van plastic te verminderen. De Bag-2-Paper™ duurzame verpakkingen worden geproduceerd op de verticale verpakkingsmachines en zijn 100% geschikt voor recycling.
Onze innovatieve Bag-2-Paper™ verticale verpakkingsmachine is uitermate geschikt voor het verduurzamen van verpakkingen voor uw droge producten zoals aardappels, uien, knoflook, sjalotten, noten, en bloembollen. En dankzij het verticale verpakkingssysteem worden uw producten razendsnel en zonder te sealen verpakt. Wij lanceerde deze verpakking voor het eerst tijdens de Fruit Logistica 2019 in Berlijn, en de reacties hierop waren zeer enthousiast.
Duurzame verpakking voor appels, fruit en groenten
Ook voor appels lanceerde JASA op Fruit Logistica in Berlijn een nieuwe oplossingen. Door middel van een kartonnen sleeve worden de appels op zijn plek gehouden in de verpakking. De sleeve vervangt daarmee het plastic wat nu gebruikt wordt om de appels te verpakken. Met de nieuwe sleeve voor appels worden de verpakkingen 100% geschikt voor recycling. Het mooie is dat deze kartonnen sleeves niet alleen geschikt zijn voor appels, ze zijn ook aan te passen voor andere producten. Bijvoorbeeld: aardappels, kiwi’s, avocado’s, tomaten en andere AGF producten.
Duurzaamheidstrend #4: minder voedselverspilling
Als we het hebben over duurzame verpakkingstrends, kijken we meestal alleen naar de verpakkingen zelf. Van welk materiaal zijn ze gemaakt, wordt het gerecycled en hoeveel energie kost het om ze te produceren en de producten te vervoeren. Er zit echter nog een andere kant aan: voedselverspilling.
We hadden het hierboven al eerder over; door het gebruik van verpakkingen blijven verse producten langer vers. Daarnaast helpen kleinere verpakkingen ook in het tegengaan van voedselverspilling. Door het aanbieden van kleinere verpakkingen gebruikt de consument alleen dat wat ze nodig hebben en is het gemakkelijker om passend te kopen.
Duurzaam verpakken is ook voedselverspilling aanpakken
Terwijl iedereen zich terecht druk maakt om ons collectief gebruik van plastic, is voedselverspilling wel degelijk net zo zorgelijk in de discussie over duurzaamheid. Volgens cijfers van het Voedingscentrum verspilden we in 2016 41 kilo vast voedsel per persoon en 57 liter drinken per persoon. Dat is zo’n 13% van ons voedsel, wat in heel Nederland gelijk staat aan 700 miljoen kilo voedsel wat per jaar weggegooid wordt.
Het voedsel wat weggegooid wordt heeft een flinke impact op het milieu. Voor het produceren, koelen, bewerken, verpakken en vervoeren van de voedingsmiddelen worden vaak fossiele brandstoffen gebruikt. Daarnaast is voedselverspilling verantwoordelijk voor 3,5% van de totale jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen van een consument. Zonde, want dat is iets wat voorkomen kan worden. Dat er nog veel winst te behalen is blijkt uit de onderstaande grafiek.
Om dit tegen te gaan heeft het Taskforce Circular Economy in Food in 2018 als doel gesteld om in 2030 de voedselverspilling met de helft te verminderen. Dat is iets waar de verpakkingsindustrie op in kan spelen. Door middel van het aanbieden van kleinere verpakkingen, verspakketten waarin de juiste hoeveelheden geleverd worden en te zorgen dat de producten langer houdbaar blijven. De belangrijkste speerpunten waar de Taskforce zich op richt is het koken op maat en het opmaken van restjes.
Omarm de trend: begin vandaag nog met duurzaam verpakken
Heeft u interesse in onze duurzame verpakkingsoplossingen zoals Bag-2-Paper™ of de kartonnen sleeve voor fruit of andere AGF producten? Of een andere verpakkingsoplossing? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden voor uw product(en).
Nieuwsbrief
Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Contact_NL
"*" geeft vereiste velden aan