Bettinehoeve

Automatisering: Bettine geitenkaas in een Sleever-jasje

In 1982 koopt Johan Ewijk zijn eerste twee geiten. Van de melk maakt hij geitenkaas die hij verkoopt op braderieën. Bijna veertig jaar later is deze hobby uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met meerdere productielocaties: Bettinehoeve. De geitenkaas van Bettinehoeve is niet meer weg te denken uit de supermarktschappen. 

Tegenwoordig zit om die Bettine geitenkaasjes een sleeve van JASA’s Sleever. Remco van Gastel, Manager Productie en Technische Dienst bij Bettinehoeve, vertelt: “We waren op zoek naar een nieuwe innovatie waar we ook meteen ons plasticverbruik mee wilden verminderen, en kwamen uit bij JASA!”

Bettinehoeve

Bettinehoeve: familiebedrijf met een verhaal

Als Johan Ewijk een tijdje geitenkaas heeft verkocht op braderieën blijkt dat naar meer te smaken: hij krijgt de vraag of hij grotere hoeveelheden kan leveren. Remco: “Johan reageerde enthousiast en zei meteen volmondig ‘ja’. Vervolgens ging hij eens kijken hoe hij dat voor elkaar zou krijgen.” Johan speelt het klaar. In 1990 leveren de melkboeren in de omgeving melk aan Johan voor de productie van geitenkaas. Het gaat even voor de wind, maar in ‘92 krijgt Bettinehoeve een zware tegenslag te verduren: de productielocatie brandt volledig af. “Dat betekende gelukkig niet het einde voor Bettinehoeve, in ‘93 werd een nieuwe productielocatie geopend en die staat nog steeds. De tweede productielocatie opende in 2007, en de derde staat op de planning voor 2021!” En tegenwoordig gebeurt dat allemaal onder toezicht van algemeen directeur Sybren Ewijk, de zoon van Johan.

De beste kaas ter wereld

Het verhaal van Bettinehoeve is misschien indrukwekkend, maar de geitenkaas mag er ook zijn. Er wordt een prijs mee gewonnen, en dat is niet zomaar een prijs. “Onze harde geitenkaas is de Bettine Grand Cru, en die werd in 2006 op de jaarlijkse Nantwich International Cheese Show in Engeland verkozen tot beste kaas ter wereld!” Dat bewijst wel dat Bettinehoeve haar missie, die sinds ‘82 ongewijzigd is, blijft waarmaken. Wat die missie is? “Het produceren en vermarkten van smaakvolle geitenzuivel producten van hoge kwaliteit geitenmelk.”

Veranderende markt: groeien en automatiseren

De missie is dan niet veranderd, de markt is dat zeker wel. “De vraag naar geitenmelk en geitenmelkproducten loopt enorm op. Mensen zijn lactose-intolerant, of zoeken een andere smaakbeleving dan die van koemelk. Dat merken we!” Ook in de productie van geitenzuivel ziet Remco ontwikkelingen: “In onze omgeving en bij andere bedrijven zien we dat automatisering een hot item is. Producenten willen geautomatiseerde processen, om de productie beter te stroomlijnen en te vergroten.”

Automatisering én plastic vermindering door JASA

Bettinehoeve wordt wel warm van automatisering, maar andere doelen wegen ook mee. “We hadden een bestaand product waar we een innovatie voor zochten, maar daarbij wilden we minder plastic gebruiken. Bij Bettinehoeve vinden we het belangrijk om bij te dragen aan maatschappelijke ontwikkelingen, en we willen natuurlijk helpen de plastic soep te reduceren.” De Sleever van JASA sluit perfect aan op deze wens: de sleeves zijn 100% recyclebaar en de machine verpakt razendsnel. “We kwamen al snel bij JASA uit omdat zij ook met deze onderwerpen bezig zijn, en ervaring hebben in soortgelijke projecten.”

Familiebedrijven: een feest der herkenning

Wat Bettinehoeve zo aansprak in JASA? “De samenwerking. Het contact heb ik altijd ervaren als zeer laagdrempelig en informeel, wat ik prettig vind doordat ik in een familiebedrijf werk waar dezelfde sfeer hangt. Dat gaf ons veel vertrouwen in JASA, en heeft ons ervan overtuigd dat JASA de juiste partij was voor ons.” De samenwerking verloopt prettig en ook het proces naar de Sleever verliep soepel. “Het is mooi dat JASA een eigen productielocatie heeft waardoor we samen naar andere oplossingen en mogelijkheden konden kijken. Heel fijn hoe JASA daarin met ons heeft meegedacht!”

Van sleeve naar geautomatiseerde sleeve

Bettinehoeve gebruikte al een sleeve om haar verpakking, maar deze werd handmatig aangebracht. JASA’s Sleever verpakt de geitenkaasjes met 100% recyclebare sleeves zonder dat daar mensenwerk aan te pas komt. “De installatie van de Sleever is snel en vakkundig gedaan door JASA. Wat helemaal handig bleek te zijn, was dat we twee weken voor de plaatsing de producten konden testen bij JASA. Bij die test kwamen we samen tot de ontdekking dat er nog een paar aanpassingen moesten worden doorgevoerd. Dat hebben ze vervolgens allemaal in dat korte tijdsbestek voor elkaar gekregen.” Met deze werkwijze kon JASA haar beloftes waarmaken en werden kinderziektes en vertragingen voorkomen. 

De automatisering lonkt

Dat de ronde cupjes met de Bettine geitenkaasbolletjes tegenwoordig automatisch met een sleeve worden verpakt bevalt goed. “Dit proces lonkt naar meer. We willen verder, en kijken naar onze andere processen en de mogelijkheden om daar ook geautomatiseerde systemen van te maken. Daarbij houden we de ontwikkelingen en de vraag op de markt in de gaten, zodat we daarop in kunnen blijven spelen.” Stilstaan doen ze dus niet bij Bettinehoeve, wat het een dynamisch bedrijf maakt. “Dat is zo leuk aan werken bij Bettinehoeve, en dat zoeken we ook in onze partners. JASA sluit daar perfect op aan.”

Bekijk hier al het andere nieuws over de AGF sector.

Nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte van de nieuwste innovaties? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Contact_NL

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer