Duurzame boom

4 r’s van duurzaamheid

Door de groeiende bewustwording van onze impact op de planeet, zijn we - zowel bedrijven als particulieren - tegenwoordig goed geïnformeerd over de mogelijkheden om zelf een positieve bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Duurzaam is geen trend, het is de nieuwe normaal. Als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt kunnen we onze zeeën gevuld houden met vis, in plaats van met plastic. En een steentje bijdragen, dat hoeft niet moeilijk te zijn. Om het overzichtelijk te houden: de ‘4 r’s of sustainability’. 

Wat zijn de 4 r's of sustainability?

De 4 r’s zijn een simpele manier om ons eraan te herinneren hoe we een verschil kunnen maken op het gebied van duurzaamheid. Ze maken ons ervan bewust hoe we met materialen omgaan, en hoe we ze weggooien. De 4 r’s zijn helder, makkelijk te onthouden, en toegankelijk om toe te passen. Ze helpen ons om simpele veranderingen door te voeren die een groot effect hebben op de duurzaamheid van onze planeet. De 4 r’s staan voor:

 1. Reduce;
 2. Reuse;
 3. Recycle;
 4. Recover.

Deze termen worden onderhand wereldwijd ingezet. Zo heeft de Canadese overheid de hiërarchie tussen deze acties als volgt geïnterpreteerd:

 1. Indien mogelijk, heeft de reductie van afval de voorkeur.
 2. Als er afval geproduceerd wordt, dient er alles aan gedaan te worden om het te hergebruiken.
 3. De derde optie is recycling. Hoewel recycling helpt om materialen te conserveren en afval te verminderen, moet niet vergeten worden dat bij recycling kosten komen kijken, zowel op het gebied van economie als van milieu. Daarom dient recycling alleen te worden overwogen wanneer reduce en reuse niet mogelijk zijn.
 4. In sommige gevallen is het mogelijk om materialen of energie uit afval te halen, wanneer dat afval niet geschikt is voor reducing, reusing en recycling. Oftewel, recover.
Duurzame boom

1. Reduce

Om te verduurzamen is het allereerst van groot belang om het afval dat je produceert te verminderen. Zo is JASA al jaren bezig met het verwerken van dunner verpakkingsmateriaal, om zo bij te dragen aan afvalvermindering.

En op de werkvloer kan je ook het nodige doen. denk bijvoorbeeld aan herbruikbare waterflessen voor het personeel, met een bedrijfslogo erop. Dat scheelt enorm veel plastic waterflesjes! En thee- en koffiebekertjes kunnen makkelijk worden vervangen door mokken. Ook kun je je inkoop eens kritisch onder de loep nemen. Wat wordt er allemaal gekocht, en sluit dit wel aan op de behoeftes? Blijven er geen dingen liggen, of worden bepaalde spullen weggegooid? Dat de consument zich hier ook mee bezighoudt, blijkt wel uit het groeiende aantal kleinverpakkingen dat in de supermarkten ligt. Kleine verpakkingen voorkomen voedselverspilling, wat goed is voor het milieu. Ook JASA is hiermee bezig, door bijvoorbeeld kleine zakjes sla te verpakken of zakjes of bakjes met fruit. 

2. Reuse

Hergebruiken betekent een nieuw leven aan iets geven. Het product wordt in zijn geheel hergebruikt. Daardoor hoef je ook minder producten aan te schaffen, wat goed is voor je portemonnee en voor het milieu. Zo worden steeds meer producten reused om bijvoorbeeld meubels zoals lampen van te maken. Pallets over na een levering? Maak er een tuintafel van voor in de kantoortuin! 

En een product hoeft bij reuse niet per se omgebouwd te worden. Iemand  kan ontzettend blij zijn met spullen die jij niet meer gebruikt, zoals oude bureaus of stoelen.

3. Recycle

Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen. Hierbij wordt het product zo verwerkt, dat er iets nieuws van gemaakt kan worden. Dat is dus wat anders dan reuse, waarbij het product in z’n geheel hergebruikt wordt. Grondstoffen die vaak worden gerecycled zijn:

 1. Glas
 2. Aluminium
 3. Karton
 4. Plastic. 

Nederland behoort tot de landen in Europa waar het meest wordt gerecycled. Zo wordt er van ingezameld plastic nieuwe verpakkingen gemaakt en wordt gebruikt aluminium omgesmolten tot onderdelen van nieuwe laptops. Veel bedrijven zetten al in op recycling, er is zelf een Top 25 Nederlandse Recyclingbedrijven

Uiteindelijk stevenen we af op volledig hergebruik, en zullen bedrijven dus 100% moeten recyclen. Daar zal iedereen in het bedrijf aan moeten bijdragen. Om medewerkers te stimuleren om te recyclen kunnen er op meerdere plekken scheidingsbakken geplaatst worden. Zo maak je het je personeel zo makkelijk mogelijk!

4. Recover

De laatste stap in de circulaire economie: recover. Hierbij wordt energie teruggewonnen uit materialen. Ook kan afval worden omgezet in bijvoorbeeld compost. Deze stap komt veelal nadat de acties reduce, reuse en recycle al zijn geprobeerd. 

Stel dat er na die drie opties nog afval over is, dan kan dat worden  gebruikt als brandstof om water op te warmen. De stoom die van dat water afkomt geeft een turbine power om elektriciteit te produceren. Energie uit afval!

JASA en duurzaamheid: de Bag-2-Paper™

JASA vindt het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het reduceren van plastic, en heeft daarom extra focus gelegd op papierverpakkingen. Met succes. JASA is tegenwoordig marktleider en productleader op het gebied van papierverpakkingen. In 2019 kwam JASA met een ware innovatie: de Bag-2-Paper™. Doordat de nieuwe Bag-2-Paper™ verpakkingen met de recyclestroom mee kunnen is de verpakking 100% geschikt voor recycling. Deze revolutionaire verpakking sleepte dan ook al drie (!) awards binnen. 

Bag-2-Paper-JASA350CM

JASA en duurzaamheid: de JASA Sleever

Ook de JASA Sleever is een groot succes. Van appels tot kiwi’s, met de JASA Sleever kunnen de producten volledig plasticvrij verpakt worden. Maar ook voor andere verpakkingen zoals maaltijdsalades is de Sleever enorm geschikt. Gegarandeerd dat jouw product opvalt in het schap!

De voordelen van JASA’s papierverpakkkingen op een rijtje:

 • 100% papier
 • Geen plastic
 • 100% recyclebaar
 • Razendsnel verpakt
 • Energiezuinig

Heeft u interesse in de  papierverpakkingen van JASA? Download onze whitepaper of neem contact met ons op om een afspraak te maken met onze verkoopafdeling! Heeft u interesse in nog meer sustainable verpakkingsoplossingen van JASA? Bekijk dan onze Paper Sleever brochure.

JASA_sleever_for_apples
Abonneer
Let me know if

0 Reactions
Inline feedbacks
See all reactions

Over ons

JASA Packaging Solutions is een internationaal opererende producent van verpakkingsmachines, sleevers en specialist in verpakkingslijnen.

Privacy statement

Disclaimer